
מאת: עו"ד הילה מלמד מומחית בדיני תעבורה
במקרים רבים דוחות התנועה הנרשמים אינם ממלאים אחר דרישות החוק. הדבר שכיח בעיקר במקרים שבהם הדוח נרשם שלא במהלך משמרת, שבה השוטר עוסק באכיפה מסודרת של ציות לרמזור. על מנת להרשיע אדם ב'עבירת רמזור', אין די בכך שהנאשם נכנס לצומת באור אדום, אלא נדרש גם שהאור האדום יהיה בנתיב נסיעתו. במקרה כזה עלול השוטר הרואה לנגד עיניו את הנאשם נכנס לצומת באור אדום לרשום לו דוח שלא כדין.
אל משרדה של עו"ד הילה מלמד הגיע נהג מונית, שהואשם בבית המשפט לתעבורה באשדוד בעבירה של אי ציות לרמזור אדום. השוטר שרשם את הדוח העיד כי היה מדובר בשעת עומס, בזמן שכלי רכב עמדו בתור ארוך בנתיב לפנייה שמאלה ונהגיהם המתינו להתחלפות האור ברמזור לירוק. לפתע, כך על פי השוטר, הוא הבחין בנאשם כשהוא סוטה ימינה מהנתיב לפנייה שמאלה אל הנתיב לנסיעה ישר, שהיה ריק. הוא עשה זאת כשהוא עוקף מימין את כל השיירה שמנתה כ-20 כלי רכב, מה גם כשהגיע לצומת, פנה שמאלה כאשר באותה עת הרמזור לפנייה שמאלה היה אדום (ברמזור לנסיעה ישר, דלק אור ירוק). השוטר עצר את הנהג ורשם נגדו דוח על ביצוע עבירת רמזור.
בעזרת עורכת הדין מלמד הגיש הנהג ערעור לבית המשפט המחוזי בבאר שבע. בערעור נטען כי עבירת רמזור מתבצעת רק כאשר מוכח כי הנהג חצה עם רכבו את קו העצירה כאשר דולק אור אדום. הערעור נשמע בהרכב של שלושה שופטים שהחליט לזכות את הנהג מאשמת ביצוע "עברת הרמזור".
השופט פסק כי: "צדקה הסניגורית בטענתה כי נהג מבצע עבירת רמזור, אך ורק כשמוכח כי הוא חצה עם רכבו את קו העצירה כאשר דלק ברמזור בנתיב נסיעתו אור אדום". במקרה הנוכחי סטה המערער לנתיב המיועד לנסיעה ישר כשברמזור לנסיעה ישר דלק באותה עת, כאמור אור ירוק. כך שלמעשה, הנהג שחלף על פני קו העצירה באור ירוק, לא ביצע את עבירת הרמזור ועל כן בית המשפט זיכה אותו מאשמה זו. יחד עם זאת נשארה בעינה ההרשעה בגין עבירת הכניסה לצומת שלא מהנתיב המתאים עפ"י סעיף 34(א) לתקנות התעבורה, עבירה ללא נקודות.
חלק משופטי בית-המשפט לתעבורה סומכים ידיהם ללא ערעור על עדות השוטר. כבר נכתב לא פעם כי ברוב המקרים אין משקל לעדות נאשם המתגונן בתיק תעבורה, כשהיא עומדת בסתירה לעדות שוטר. אלא שהפסיקה השגרתית המתעלמת מעדות הנאשם ומצדדת בעדות נציג התביעה אפילו שפעורים בה לעתים חורים גדולים, עשויה לעמוד לזכות של נאשם, שבוחר למצות את זכותו ולפנות בערעור לערכאה גבוהה.
על פי ההנחיות לתכנון רמזורים של משרד התחבורה, לפני הופעת האור האדום ברמזור, דולק בכיוון נסיעת הנהג אור צהוב במשך 3 שניות. האור הצהוב ברמזור דינו כדין אור רמזור אדום ולכן חייב נהג לעצור גם כאשר בכיוון נסיעתו נדלק אור צהוב. יחד עם זאת, קיימת הגנה בחוק לנהג אשר לא הספיק לעצור, לאחר שהאור הירוק בכיוון נסיעתו התחלף לצהוב.
הערה: אין לראות בכתוב לעי"ל תחליף לייעוץ משפטי מקצועי מכל סוג שהוא.
נקלעתם בבעיה תעבורתית? צרו קשר עם עו"ד הילה מלמד בטלפון: 08-6837575, נייד: 054-5635524, מייל: [email protected].