
מאת: רות רובינשטיין
מבולבלים? גם אנחנו! – רז קינסטליך אומר שהוא רואה בחומרה את החלטת משרד הבריאות להסב את בית החולים הגריאטרי "המלבן" לבית חולים עבור חולים שנדבקו בנגיף הקורונה, "לא אתן יד לפגיעה באוכלוסיית הקשישים שזקוקים וראויים לטיפול ראוי", אך מצד שני העירייה פועלת במרץ לדרישת חובות המקום כלפיה והדבר גורר את פינוי הקשישים ממנו ועד כדי סגירתו. החוב הכספי של משרד הבריאות לעירייה כאמור נאמד על 35 מיליון ש"ח וצו סילוק שעומד תלוי מעל לראשם של הקשישים, בני משפחותיהם ועובדי המקום. בתוך כך מתגבשת הפגנה במוצ"ש כנגד כוונת משרד הבריאות. דורון אוזן: "אוזלת היד, חוסר היכולת להחליט בזמן אמת וחוסר הניסיון צועקים כאן".
אתמול (חמישי) נודע כי בכוונת משרד הבריאות לייעד את בית החולים הגריאטרי ״המלבן״ לבית חולים עבור חולים שנדבקו בנגיף הקורונה, תוך סיכון הקשישים השוהים במקום. ככל הנראה, תהליך זה כבר נמצא בעיצומו ומתבצעות אי אלו הכנות בשטח המוסד וכי כבר ישנו קבלן בשטח אשר אמון על הכנת המקום.
בתוך כך, ראש העיר רז קינטליך לא ממש אהב את הרעיון ושלח מכתב בהול למנכ"ל משרד הבריאות בו הוא רואה בחומרה את ההחלטה התמוהה ואף דורש לבטלה לאתר. קינסטליך ציין במכתבו: "לא אתן יד לפגיעה באוכלוסיית הקשישים הזקוקה לטיפול הראוי ביותר".

בנוסף, פרסם קינסטליך בעמוד הפייסבוק שלו "בזמן שאנו נמצאים בתקופה רגישה בה מתנהל הליך גישור לטובת מציאת פתרון להמשך תפעול בית החולים הגריאטרי, משרד הבריאות בוחר להעביר את המטופלים ומשפחותיהם טלטלה נוספת ואף לסכן את חייהם. היום נחרדתי לגלות כי משרד הבריאות מתכוון לקלוט בבית החולים הגריאטרי "מלבן", חולים שנדבקו בנגיף ה"קורונה". מדובר בהחלטה אבסורדית וחסרת רגישות, שכן בבית החולים מטופלים קשישים, חלקם סיעודיים, שגם כך המערכת החיסונית שלהם פגיעה יותר. לא אתן יד לפגיעה באוכלוסיית הקשישים שזקוקים וראויים לטיפול ראוי. אנו פועלים כעת בכל האמצעים העומדים לרשותנו על מנת להילחם בהחלטה האומללה.הנחיתי את המחלקה המשפטית להערך להגשת צו מניעה במיידי".
לאור הכוונה של משרד הבריאות, החלו לצאת קריאות תושבים בקבוצות וואטס אפ שונות בעיר, לצאת ולהפגין במוצ"ש כנגד כוונת המשרד: #תשתפו, תפיצו, משרד הבריאות כבר החל בהכנות. בואו להפגין איתנו. משרד הבריאות מתכנן להכניס לעיר שלנו, לשכונה שלנו, את חולי הקורונה, ולסכן אותנו ואת הקשישים השוהים שם!!!! משרד הבריאות רוצים להילחם בקורונה? תקבלו מלחמה של תושבים!!!! כל פעם מנחיתים עלינו מכה אחרת, לפני כמה שנים רצו להכניס לבית האבות הזה את האסירים הביטחוניים, נלחמו בזה והצלחנו לעצור אותם, עכשיו הם רוצים להביא לנו את חולי הקורונה, באמת???? אז זהו- שלא!!!!!! מוצ"ש הקרוב 8.2.20 בשעה 18:00 כולנו ליד המלבן, בסמוך לקאנטרי גלי הדר.
תזכורת: המרכז הגריאטרי המלבן מצוי בימים אלו על שולחן דיונים בהליך גישור בין עיריית ראשון לציון לבין משרד הבריאות, בשל חוב של משרד הבריאות בגובה 35 מיליון ש"ח לעיריית ראשון לציון. בגין חוב זה, פעלו בעירייה למתן צו סילוק למשרד הבריאות ומשם לפינוי החולים הסיעודיים השוהים בו למוסדות אחרים, חרף התנדגותם של החולים ובני משפחותיהם ועובדי המקום.

החולים ובני משפחותיהם החלו במאבק כנגד כוונת העירייה לסגור את המקום. בת משפחה שאמא שלה מאושפזת במקום, אמרה לחדשות "ראשון ניוז": "ישנם במקום מטופלים שלא ישרדו מעבר שכזה למוסדות אחרים, מטופלים אחרים אף איימו שיתאבדו במידה וייאלצו אותם לעבור. אנו בני המשפחות מצויים בחרדות קיומיות עקב מצב האי וודאות שאנחנו ויקירנו נמצאים בו, כשראש העיר פועל במרץ למיצוי ההליך עקב החוב שנוצר".

בנוסף לבני המשפחות גם עובדי המקום לא בטוחים באשר לעתידם המקצועי ולפרנסתם וחלקם של העובדים בגיל 60, כך שרוב הסיכויים שהם יצאו למעגל האבטלה. עובדי המרכז פנו להסתדרות העובדים בעיר ובאמצעותם הכריזו על סכסוך עבודה. לדבריו של זורי מזרחי, יו"ר מרחב ראשון לציון בהסתדרות העובדים: "כרגע לא ידוע מה יהיה הלאה והעובדים מנועים מלקחת חלק בכל הליך הנוגד את הסטטוס קוו".
חיה הרוש, שאחיה מטופל במרכז הגריאטרי, נתנה הסבר לחוב שנוצר בעמוד הפייסבוק של ראש העיר: "משרד הבריאות משלם כל שנה לעיריית ראשון לציון 4.5 מיליון ש"ח וזאת לאחר הסכם שהגיעו לפני יותר מעשור. באותו הסכם, התחייב שר הבריאות לקלוט 200 מטופלים חדשים ואילו העירייה באמצעות מחלקת הרווחה והשירותים החברתיים, תקלוט כמאה מטופלים נוספים. ההסכם מותנה, כי במידה ומשרד הבריאות לא יקלוט מטופלים, הוא ישלם לעירייה 5.5 מיליון ש"ח לשנה. משרד הבריאות אמנם קלט מטופלים אבל לא בכמות שהתחייב בהסכם. על כן נותר ההפרש לתשלום של מיליון ש"ח, בין 4.5 מיליון ש"ח שאותם משרד הבריאות שילם לבין ה-5.5 מיליון ש"ח שהיה אמור לשלם, עקב אי קליטת מספר המטופלים כפי שהתחייב. הכסף שלא שולם לעירייה למעלה מעשור, בתוספת ריביות והצמדה, הלך וטפל ל-35 מיליון ש"ח".
עוד מסבירה הרוש "אף ראש עיר לא גבה את החוב והמרכז הגריאטרי המשיך לתפקד. חשוב לציין שגם עיריית ראשון לציון לא עמדה בהסכם כמתחייב למלא מכסה של 100 מיטות. אט אט ייבשו את המחלקה וביתן 33 התרוקן עד שנותרו בו ארבעה מטופלים, שהועברו למחלקת הסיעוד, אף על פי שזה לא תואם את צרכיהם. לראש העיר חסר כסף בקופה ולכן הוא התלבש על המלבן כדי לסגור את המרכז ולעשות כסף מקבלני נדל"ן".
בן משפחה נוסף שייקירו מטופל במרכז הגריאטרי, אמר לחדשות "ראשון ניוז": "זה יפה שראש העיר מדבר על הקשישים ומראה עכשיו אכפתיות אך לצערנו מדובר במראית עין בלבד, היות והוא בשונה מקודמיו, פועל במלוא המרץ לקבל את יתרת החוב וצו הסילוק שהעירייה הוציאה עדיין עומד בעינו. אם כל כך אכפת לו מהמקום, שיבטל את צו הסילוק".
עוזי חוה, יו"ר ועד עובדי עובדי בית החולים הגריאטרי 'מלבן', הגיב אף הוא בתגובה לפוסט של קינסטליך: "הוצא צו סילוק וראש העיר לא שמע לתחנונינו. פעמיים היינו במשרדו ואת צו הסילוק הוא לא היה מוכן להוריד. תשאלו גם את ההסתדרות אם כך הדבר ותשמעו קול נטראלי בנושא צו הסילוק וכך תדעו אם יש או אין צו".
בין התגובות הגיב בעצמו קינסטליך שהמשיך להאשים את משרד הבריאות: ״משרד הבריאות בשיטתיות מנסה לגרום לסגירת המקום. החוב ישולם כך קבע בית המשפט וכך יהיה. משרד הבריאות לא רוצה את בית החולים הזה ולא מעוניין לתמוך בו. אני פועל מתחת לפני השטח ללא הפסקה. בית החולים יכול לקלוט 300 חולים ולא 80. הם לא מעוניינים במיטות נוספות – הם רוצים להביא לסגירת המקום!".
על כל המצב הגיב חבר מועצת העיר דורון אוזן, יו"ר סיעת הצעירים ויו"ר ועדת הביקורת בעירייה: "בתחילת חודש ינואר העברתי פניה דחופה לשר הכלכלה שיסייע במו״מ בין העירייה למשרד הבריאות. וכעת אני פועל כחבר מועצה כדי לסייע לעצור את הגזירה בכל דרך אפשרית. בזמן שעיריית ראשון לציון בראשות רז שיחקה משחקים מול משרד הבריאות, כדי להראות למי יש יותר שרירים, אנו רואים היטב את התוצאות. בזמן שעומדות 300 מיטות ריקות בהן ניתן היה לאפשר לקשישים, תושבי העיר בעיקר, להיות חלק מהמקום הפסטורלי הזה. במקום זה בזבזו שנה שלמה על ויכוחים וגישור שלא מוביל לתוצאות, כי אין בעל בית שיכול או מסוגל לקבל החלטה של מנהיג ולא של יועצים ולכן התושבים משלמים על הגזירה שמשרד הבריאות רוצה כרגע להביא לעיר".


אוזן פנה כעת שוב לשר הכלכלה בעניין החלטת משרד הבריאות להפוך את בית החולים לנפגעי קורונה. "בוזבזה שנה לחינם" אומר אוזן "מזמן היה אפשר להגיע להבנות והסדר שטוב לכולם. כ-300 מיטות עומדות ריקות. רק לפני כשלושה חודשים כאשר קמה צעקת המטופלים, בני משפחותיהם והעובדים, החליטו בעירייה לעבוד, זה כבר היה מאוחר וייד עם זאת, זה עדיין בידיו של רז. בשורה התחתונה מכיוון שלא הגיעו להבנות והנושא נמרח, נוצר וואקום שאליו ניתן להכניס הכל, כולל הבשורה הקשה ששמענו עליה אתמול".
״אני בעד שהמקום יפעל כבית חולים והעירייה ומשרד הבריאות יגיעו להסדר מהיר והמקום יתפתח ויתן את השרות והמענה הדרושים״. ההתעסקות של רז כרגע במניעת ההפיכה של במקום רק לנפגעי הנגיף קורונה מסיתה את הפתרון לבעיה האמיתית. שיהיה בית חולים,שימשיכו לשפץ ולסדר את המקום והוא יפעל ברמה הטובה ביותר למען תושבי העיר ראשון לציון הותיקים בני מעמד הביניים ולא יהפוך אט אט לפתרונות של משרד הבריאות על חשבון עובדי ומטופלי המרכז״.
לסיום אומר אוזן "אוזלת היד, חוסר היכולת להחליט בזמן אמת וחוסר הניסיון צועקים כאן. לראשון לציון אין מעמד במישור הארצי, אין עבודת מטה מסודרת, חברי המועצה לא מעודכנים, תהליכים שנעשים שלא מובילים כפי שאנו רואים לשום מקום. לצערי התחושה כאן שאין בעל בית ולכן החלטתי לנסות לסייע ואולי רז יתעורר ויתחיל להתעסק בדברים האמיתיים והחשובים לעיר במקום ביחסי ציבור ובכיבוי שריפות. אני קורא לכל תושבי העיר לצאת כולנו יחד להיאבק נגד כוונת משרד הבריאות לייעד את המרכז הגריאטרי לבית חולים לנפגעי קורונה ולמען הקשישים הנמצאים במרכז, כנגד הכוונה לסגור אותו. לפני החוב והכסף, יש כאן אנשים".