
מאת: עו"ד הילה מלמד מומחית בדיני תעבורה
כידוע, כאשר מתקרבים כלי רכב בכיוונים מצטלבים לצומת, קיימת חובה לתת זכות קדימה לרכב הבא מימין. זה נכון, אלא אם כן קיים תמרור 'עצור' בכיוון נסיעת אותו רכב ואז חלה חובת העצירה ומתן זכות הקדימה על אותו נהג, למרות שהגיע לצומת מימין.
אבל מה קרה כאשר עקב עבודות בכביש ומוסר תמרור העצור? האם הנהגים עדיין מחויבים לציית לתמרור, למרות שהוא נפל (או הוסר זמנית)? אל משרדה של עורכת דין הילה מלמד הגיע רוכב אופנוע שהוזמן לדין בבית משפט לתעבורה בפתח תקווה, שהואשם באי מתן זכות קדימה לרכב שהגיע מימינו. העבירה מתקיימת כאשר נהג לא נותן זכות קדימה לרכב הבא מימין, הסנקציה הקבועה בחוק בצד עבירה זו היא הזמנה לדין ו-6 נקודות חובה.
אי מתן זכות הקדימה עלה לרוכב האופנוע בפגיעה ברכב ובפציעתו שלו. לפי העובדות שהתבררו התקדם הרוכב ל"צומת טי", שבו יש כניסה של כלי רכב מצד ימין לפי כיוון נסיעתו. לא הייתה מחלוקת שהכביש בו נסע הרוכב היה ראשי, רחב, דו-מסלולי ורב-נתיבי ואילו הכביש שמימין לו היה צר ובו מסלול אחר. כן הוכח כי בכביש הצר שמימין לרוכב, היה מוצב תמרור עצור, אלא שהתמרור הוסר בגין עבודות בכביש.
נהג הרכב הפרטי התפרץ לצומת והתנגש ברוכב האופנוע. רוכב האופנוע העיד בבית המשפט לתעבורה כי האט את מהירות נסיעתו ל-40 קמ"ש וכשראה שנהג הפרטית עוצר, המשיך בנסיעה.
על סף הכניסה לצומת העיד הרוכב כי התפרץ נהג הרכב הפרטי לצומת מימינו, פנה שמאלה והתנגש בו. שופט התעבורה החליט להרשיע את הרוכב, וזאת בנימוק שבהיעדר תמרורים הוא היה חייב לתת זכות קדימה לנהג הרכב הפרטי שבא מימינו. לאור זאת, גזר השופט על הרוכב עונש של קנס, פסילה בפועל ופסילה על תנאי.
הרוכב לא קיבל את הגזירה, וערער באמצעות עו"ד מלמד לבית המשפט המחוזי בלוד. בית המשפט קיבל את הערעור וזיכה את הרוכב. בנימוקיו כתב השופט: "צדקה הסניגורית בטענתה כי: "אפילו אם נצא מנקודת הנחה שהרוכב היה חייב לתת זכות קדימה לרכב שבא מימינו (למרות שלא ידע כי התמרור הוסר), אין פירוש הדבר שהרוכב היה צריך לעצור". הרוכב האט, הבחין כי נהג הפרטית נעצר ולכן מותר היה לו להניח כי הנהג שמימינו מאפשר לו לחצות את הצומת. התפרצות נהג הפרטית הפתיעה את הרוכב ולכן אין הצדקה להרשיעו בגרימת התאונה".
סוף דבר: למרות שתמרור העצור בכיוון נסיעת הפרטית הוסר, קבע השופט בערעור, כי נהג הפרטית חייב היה בנסיבות העניין לתת זכות קדימה לרוכב, למרות שהרוכב הגיע משמאלו.
הערה: אין לראות בכתוב לעי"ל תחליף לייעוץ משפטי מקצועי מכל סוג שהוא.
נקלעתם בבעיה תעבורתית? צרו קשר עם עו"ד הילה מלמד בטלפון: 08-6837575, נייד: 054-5635524, מייל: [email protected].