
מאת: עו"ד הילה מלמד מומחית בדיני תעבורה
שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
כולנו יודעים כי שימוש בטלפון בזמן נהיגה הוא אסור ויוביל לקבלת דוח תעבורה. אולם אנשים רבים אינם מודעים להיקפו של האיסור ועל כן מבצעים את העבירה מבלי להתכוון לכך. תקנה 28 לתקנות התעבורה קובעת כי אדם הנוהג ברכב, חייב להחזיק את ההגה כל עוד הרכב בתנועה. בתוך כך, לא יעשה שימוש בטלפון בזמן נהיגה אלא באמצעות דיבורית ואף לא יאחז בטלפון, ישלח או יקרא מסרון.
אם כן, אנו מבינים כי לא רק שחל על הנהג איסור לדבר בנייד, אלא חל איסור גם על שליחת מסרון (הודעת טקסט או ווצאפ). יתרה מכך, עצם אחזקת המכשיר בנהיגה מהווה גם היא עבירה. תקנות התעבורה אוסרות על שימוש בטלפון בזמן נהיגה כל עוד הרכב בתנועה, אלא באמצעות דיבורית. המפר הוראה זו צפוי לקנס בן 1,000 ₪ ו8 נקודות תעבורה.
למשרדה של עו"ד הילה מלמד הגיעה נהגת אשר קיבלה דו"ח על שימוש בטלפון שלא באמצעות דיבורית, הנושא 8 נקודות חובה. הנהגת הוציאה תדפיס ניקוד ממשרד הרישוי בו היה רשום עבירות תנועה קודמות בנות 32 נקודות. הנהגת קיבלה ייעוץ משפטי מקצועי באם תשלם את הדו"ח ותודה בכתב האישום יתווספו לה 8 הנקודות וביחד סה"כ 40 נקודות והתרגום המעשי לכך שהנהגת תכנס לשלילה בת 3 חודשים. היות ועפ"י שיטת הניקוד נהג שצבר36 נקודות מחויב בפסילת רישיון ל – 3 חודשים ובמבחן עיוני.
באמצעות עורכת הדין, הגישה הנהגת בקשה להישפט על העבירה והוזמנה לדיון בבית משפט לתעבורה במחוז תל אביב. בפרוטוקול נכתב על ידי השופטת: "עקב מציאת כשלים מרובים על ידי הסנגורית באופן כתיבת הדוח על ידי השוטר ועל פי הודאת הנאשמת, אני מרשיעה אותה בעבירה של אי החזקת הגה בשתי ידיים , בניגוד לתקנה 28 (א) לתקנות התעבורה סמל סעיף 5381, כאמור בכתב אישום מתוקן" . מיותר לציין שלעבירה זו לא מתלווה נקודות, אלא קנס כספי בלבד.
"הרכב בתנועה" – מה זה אומר? אחת הטעויות הנפוצות בהקשרה של עבירה זו, היא ההנחה כי המונח "הרכב בתנועה" מתייחס אך ורק לזמן הנסיעה בפועל. מכאן, נהגים רבים מסתכלים בהודעות הווצטאפ או מוציאים שיחה בנייד, בעת שהם עומדים בפקק או ברמזור אדום. מבחינת החוק היבש, ההגדרה של רכב נמצא בתנועה כוללת גם את המצבים האלו ועל כן מדובר בעבירה.
על דרישת הדיבורית
המחוקק הבין כי איסור מוחלט על שימוש בנייד בנהיגה איננו ריאלי. על כן קבע כי ניתן להשתמש בו באמצעות דיבורית. אולם, חשוב לדעת כי הדיבורית צריכה להיות כזו המאפשרת שימוש בטלפון ללא כל אחיזה בו שכן גם אחיזה, מהווה כאמור עבירה.
ומה בדבר רוכבי אופנועים? שהרי באופנוע לא ניתן להתקין דיבורית קבועה ולרוב, אפוא נהגים אלו מקבעים את הנייד בקסדה עצמה. האם מעשה זה נחשב שימוש בטלפון בזמן נהיגה ולפיכך מהווה עבירה? פסקי הדין בנושא הזה אינם חד משמעיים ותלויים בנסיבות
לפיכך, עצתי היא לכלל הנהגים, בעבירות ברירת משפט אל תשלמו את הקנס, הגישו בקשה להישפט וגשו להיוועץ עם עו"ד כך תחסכו נקודות מיותרות.
אין לראות בכתוב לעי"ל תחליף לייעוץ משפטי מקצועי מכל סוג שהוא.
נקלעתם בבעיה תעבורתית? צרו קשר עם עו"ד הילה מלמד בטלפון: 08-6837575, נייד: 054-5635524, מייל: [email protected].