
מאת: רות רובינשטיין
הוועדה למאבק בקורונה דנה בעניין הטיפול בקשישים, ביניהם גם קשישי המלב"ן .יו"ר הוועדה למאבק בקורונה ח"כ עפר שלח: "הטיפול בקשישים הוא הנושא עליו ייבחן משבר הקורונה".
הוועדה המיוחדת להתמודדות עם נגיף הקורונה, בראשות ח"כ עפר שלח, התכנסה אתמול (שני) לדיון בנושא טיפול משרד הבריאות בקשישים במוסדות גריאטריים ובבתי אבות עקב משבר הקורונה. בדיון נכחו נציגי משרד הבריאות, נציגי איגוד בתי האבות, מנהל מוסד "נופים" בירושלים, מנכ"ל עמותת "רעות" ומומחה בתחום הגריאטריה.
יו"ר הוועדה ח"כ עפר שלח (יש עתיד תל"ם) אמר בתחילת הדיון: "נושא פינוי בתי האבות מטריד את כולנו. ההחלטה על הפינוי נלקחה תחת תרחיש של מאות מונשמים, התרחיש הזה לשמחתנו לא מתממש, אז האם יש צורך בהמשך התהליך? אנחנו מנסים להבין את תהליך קבלת ההחלטות. מי נותן את ההנחיה לביצוע בדיקות בבית אבות אם לא מנהלת תחום הגריאטריה במשרד הבריאות? האם השתנתה המדיניות לגבי בדיקות הן של דיירים נוספים במקום שהתגלתה בו קורונה והן של עובדי המקום? איך אפשר להבין את ההיגיון שלא לבדוק?"

במהלך הדיון אמר ח"כ יואב סגלוביץ (יש עתיד תל"ם): "האם כל הצוות במוסדות האלה כבר נבדק? בנוסף, לא מובן מדוע משרד הבריאות מבקש להמשיך לפנות את המוסדות של הקשישים. מה שקורה במשבר בראשל"צ ובפרדס חנה זאת אטימות של המערכת. נעשה פה עוול ולא יודעים להגיד – טעינו הפינוי נעשה בין השאר בגלל צורך במקום למאות חולים מונשמים מה שלא קרה עד כה, אז מה ההצדקה? יש 14 מבנים, 11 פנויים לחלוטין, בשלושה המבנים הנותרים יש 69 ניצולי שואה. צריך לדאוג לאותם קשישים, אנחנו הולכים לזרוק ניצולי שואה מהמקום היחיד שהם מכירים. כולם אומרים שצריך לשמור על הקשישים, אבל בסוף יש פה כשל מערכתי, אין איש אחד שרואה את כל התמונה ומטפל באירוע מבוקר עד ערב. זה לא מנוהל וחייבים להרים דגל אדום על הנושא הזה. ההנחיות בנושא הבדיקות נראות כמו ההנחיות כי מטופשות שיכולות להיות."
על דבריו הוסיפה ח"כ מירב כהן (כחול לבן): "עצם המעבר עצמו של קשישים למתחמים אחרים יכול להוביל למותם. האם הפינוי הזה לא רק קשור לקורונה ומעורבים בו גם שיקולים כלכליים. ההתנהלות מול המשפחות לא סבירה." ח"כ אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת) אמר בצער: "הבעיה היא שכנראה נושא הקשישים לא נמצא בסדר עדיפויות גבוה במשרד הבריאות."
ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד- תל"ם)ביקשה לדעת: "מה קורה עם ציוד הגנה מפני הדבקות של אנשי הצוות? בדיקות – הנושא חייב להיפתר."

יו"ר הוועדה ח"כ עפר שלח סיכם את הדיון: סוגיית הבדיקות לא ברורה, חייבת להיות מדיניות של בדיקות במוסדות אלה, בטח אם התגלה חולה של קורונה". ביחס לסוגיית הפינוי אמר: "צריך לשקול את זה בפינצטה, מדובר בדיני נפשות. הטיפול בקשישים זה הנושא עליו ייבחן בסוף משבר הקורונה."
בינתיים, אתמול הועברה קשישה אחת מהמלב"ן בהסכמת משפחתה. לדברי מפשחות קשישי המלב"ן: "צריך לכלוא את מי שממונה על ביצוע העברת הקשישים למוסדות אחרים. הקשישה הועברה עם זונדה, כשהיא קשורה מאחור, ללא כל ליווי ואיש צוות שנמצא על ידה ויכול להסביר לה מה קורה, להרגיע ולנחם אותה. היא הייתה לבדה ברכב בעת המעבר, עם נהג אמבולנס יחיד, שישב מקדימה. אנחנו לא רוצים לחשוב בכלל, באיזה בסטייט אוף מיינד (הלך רוח) הקשישה הייתה בזמן המעבר."