
מאת: רות רובינשטיין
דיון חירום התקיים אתמול בהובלת ח"כ מירב כהן, בו השתתפו נציגת בית האבות הבולגרי ונציגת משפחות קשישי המרכז הגריאטרי המלב"ן. באותו הזמן, המשיכו עובדי הקבלן מטעם משרד הבריאות להפר את הנחיות המשרד ולסכן את הקשישים הדרים במקום.
אתמול (יום שני) התקיים דיון חירום בנושא בתי אבות על רקע משבר הקורונה, באפליקציית זום, בהובלתה של ח"כ מירב כהן (כחול לבן) ובהשתתפותם של פרופ' רוני גמזו, מנהל בית חולים איכילוב ומי שמונה מטעם משרד הבריאות להיות אחראי לכל נושא בתי האבות במשבר הקורונה, ובהשתתפות מנהלי בתי אבות ומוסדות סיעודיים ברחבי הארץ ונציגי בני משפחות של מטופלים הדרים במוסדות אלו, ביניהם אורה ללינטל מטעם בית האבות הבולגרי ויפעת כהן נציגת משפחות קשישי המלב"ן.
מטרת הדיון, על פי דבריה של ח"כ מירב כהן, היא לרכז את כלל הסוגיות והמצוקות מבתי האבות והמוסדות הסיעודיים בשטח ומכאן לצאת לעבודה פרקטית. בסקירת המצב שניתנה בדיון, צוין שישנם 35 בתי אבות ברחבי הארץ בהם התפרץ הנגיף ו-32 קשישים שנפטרו עד כה, המהווים שליש מסך הנפטרים.

כפי שפורסם לראשונה בחדשות ראשון ניוז, אורה ללינטל מטעם בית האבות הבולגרי עדכנה כי מתוך 200 עובדים, 100 עובדים נמצאים בבידוד וכי עד כה נפטרו בבית האבות הבולגרי שלושה קשישים מנגיף הקורונה.
לילינטל ציינה כי בית האבות מונה 320 דיירים, מתוכם 150 דיירים סיעודיים, 120 דיירים תשושוי נפש ו-50 דיירים בדיור מוגן. כמו כן, הלינה ללינטל בפני ח"כ כהן על משך הזמן הרב לקבלת תשובות הבדיקות שמבצעים להימצאות הנגיף, שהינו בין 5-6 ימים ואף יותר, זאת ועוד לקבלת תשובות באופן חלקי ומפוזר.
בהמשך דיברה יפעת כהן, נציגת וועד מאבק משפחות המרכז הגריאטרי המלב"ן, שאמרה כי המלב"ן הוא מוסד ממשלתי שמנסים להפריט אותו וכי משרד הבריאות ניסה לפנות את הקשישים מהמקום לטובת חולי קורונה ואילו בני המשפחות שומרים על המקום 24/7, בכדי למנוע מחטף.

יפעת נתנה סקירה על מצב חולי הקורונה במלב"ן, חולה מאומת אחד במצב יציב שפונה לבי"ח אסף הרופא ושתי קשישיות נוספות, שתיהן ניצולות שואה, שנושאות את הנגיף ללא תסמינים. "התקשרו לבני המשפחה ואמרו להם שמפנים אותן למוסד גריאטרי אחר, דבר שהתנגדו אליו וביקשו להעבירן לבית חולים" אמרה יפעת.
"מאחר ואנחנו מרכז גריאטרי ובמקום מעבר לשלושה ביתנים מאוכלסים, יש בין 10-11 ביתנים מוכנים כמעט לגמרי לקליטת חולי קורונה קלים וקשים, כולל מכונות הנשמה, היות ומשרד הבריאות עובד במרץ רב במשך חודשיים לצורך הכשרת המקום. לכן לא הבנו למה החליטו לפנות כשהן מבודדות בשעה 20:30 בערב, ללא ידיעת בן המשפחה, שהתקשר בשעה זו כדי לשאול לשלום אימו ובישרו לו שהיא כבר פונתה לנאות הים התיכון ביפו. לא נתנו לו מספר טלפון להתקשר ולא ידעו למסור לו איך היא פונתה".
עוד אמרה יפעת במהלך הדיון כי בני המשפחות פנו למשטרה "חששנו ממחטף, מה עוד שזה גם קרה במהלך ערב החג, כשאנחנו נמצאים בסגר ובן המשפחה לא יכל להיות שם. לא הייתה ברורה הבהילות לפנות אותן בלילה. הן עשו קליטה בשעה 22:30 בלילה במרכז החדש, לשם הן פונו".

באותו זמן שהתקיים הדיון, המשיכו עובדי הקבלן מטעם משרד הבריאות לעבוד במתחם המלב"ן, תוך שהם מפרים בבוטות את הנחיות משרד הבריאות לחבישת כפפות ומסכות. עובדי הקבלן אף הגיעו לביתנים בהם דרים הקשישים, בבקשה לקבל מים, אך צוות המקום מנע את כניסתם והוציא להם מים.
בן משפחה אמר בהקשר זה לחדשות ראשון ניוז: "אנחנו בני המשפחות לא מורשים להיכנס פנימה למעלה משבועיים וחצי (מתאריך 29.3), מחשש שהקשישים ידבקו בנגיף, אך קבלנים מטעם משרד הבריאות מפרים את ההנחיות, עושים ככל העולה על רוחם ודעתם ומסכנים את יקירנו, תוך שהם מגדילים לעשות ובאים במגע ישיר עם צוות עובדי המקום. יש לציין שמתאריך 25.3 אנו מתריאים על כך שההנחייה לא נאכפת על ידי עובדי קבלן שצולמו כבר בביתנים, אכלו בחדר האוכל עם הצוות ואינספור דוגמאות ומקרים נוספים".

עוד אמר בן המשפחה "אנחנו זועקים כאן ואף אחד לא מסייע לנו, לא המשטרה, לא משרד הבריאות ולא רז קינסטליך, שניתק עימנו קשר ולא ברור לנו לאן הוא נעלם ומדוע הוא אינו מסייע לנו בעת הקשה הזו. אפילו לטלפונים או להודעות וואטסאפ הוא לא ענה".