75 שנה לניצחון על גרמניה הנאצית: הישג ליבגני ברחמן וולד קפוסטין לקראת אירועי יום הניצחון, בנוסף מבקש קפוסטין להניף את דגל הניצחון ברחבת העירייה

תמונת הניצחון על גרמניה הנאצית, הנפת הדגל האדום מעל בניין הרייכסטאג, צילום: יבגני חאלדיי.

מאת: רות רובינשטיין

75 שנה לניצחון על גרמניה הנאצית: הישג למחזיק תיק הקליטה יבגני ברחמן ופעיל הציבור ולד קפוסטין לקראת אירועי יום הניצחון ב-9 למאי, בהם תמונותיהם של וטרנים תושבי העיר יתנוססו על שלטי חוצות. יחד עם זאת מבקש קפוסטין להניף את דגל הניצחון ברחבת העירייה. "כפי שדגל קהילת הלהט"ב מתנופף בשבוע הגאווה ברחבת העירייה, כך גם צריך ביום הניצחון עם דגל הניצחון לשעבר. אקט שכזה, יגרום לתחושת גאווה עבור רבבות תושבי העיר דוברי רוסית". 

השנה מציינים ב-9 למאי 75 שנים ליום הניצחון על גרמניה הנאצית. ביום זה צבא ברית המועצות הניף מעל בניין הרייכסטאג את דגל המדינה האדום, המסמל למעשה את סיום השלטון הנאצי ואת ניצחון הצבא האדום.

דגל הניצחון.

עד היום, מדי שנה נערכים במהלך יום זה מצעדים צבאיים במדינות חבר העמים (ברית המועצות לשעבר), שמים זרי פרחים על קברי חיילים שנהרגו במהלך המלחמה ועומדים דקת דומייה לזכרם. בנוסף לאירועים אלה, היום מוכרז בכל מדינות חבר העמים כיום שבתון וערוצי הטלוויזיה משדרים בו תוכניות הקשורות למלחמת העולם ולאירועי יום הניצחון. כשהסמל החשוב ביותר ביום זה, הוא למעשה הנפת הדגל האדום, המסמל את אות הניצחון. 

גיבור המלחמה איליה שנדרוב.

גם בארץ מציינים את יום הניצחון במגוון אירועים ביחד עם הווטרנים, גיבורי המלחמה שנלחמו בצבא האדום, כשחלק לא מבוטל מהם היו יהודים שנלחמו בזמן שמשפחותיהם נרצחו, מציינים בגאווה גדולה את יום הניצחון.

גיבורת המלחמה ורה סימנובסקי.

חבר ועדת הקליטה ופעיל הציבור ולד קפוסטין פועל רבות למען למען הוטרנים ולמען ציון יום זה באופן ממלכתי ומכובד בראשון לציון. "בראשון לציון ישנם 40 אלף ושבים דוברי רוסית, שמלבד לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה, צריך לציין את היום הזה, היות וזה מאוד חשוב עבורם" אומר קפוסטין.

קפוסטין פועל בשיתוף פעולה צמוד עם יבגני ברחמן, מחזיק תיק הקליטה בעירייה. עוד משנה שעברה, פעלו השניים למען צירופם של הוטרנים לקמפיין שילוט החוצות של העריייה, שבו הופיעו ניצולי שואה בלבד. השנה הם נחלו הישג אדיר ואכן הוטרנים המתגוררים בעיר יצורפו גם הם לשלטי החוצות.

גיבור המלחמה עמנואל רוייזמן.

קפוסטין, שמבין ומוקיר היטב את משמעות ציון היום עבור יוצאי מדינות חבר העמים כאן בארץ, מבקש  כי "הדגל האדום יונף ברחת העירייה, שכן אקט הנפת הדגל, מהווה אחד מהסמלים החשובים ביום הזה, ויעורר התרגשות גדולה בקרב תושבי ראשון לציון דוברי השפה הרוסית" אומר קפוסטין.

"לצערי לא נשארו הרבה מהווטרנים בחיים" אומר קפוסטין ומוסיף "כמובן שנכבד אותם גם לקראת ה-9 למאי שהוא יום הניצחון על גרמניה הנאצית, גם על ידי שילוט, שאמור לעלות בחסות עירייה וגורם נוסף. כמו כן, מתוכננים עוד מספר דברים שאליהם אני מעדיף בינתיים לא לדבר. ברצוני לציין, שבשונה משנים קודמות, יש לי שיתוף פעולה מלא עם מחזיק תיק הקליטה הנוכחי, יבגני ברחמן שבדיוק כמוני רואה חשיבות גדולה בנושא זה".

"יחד עם זאת, חבל שהעירייה לא הסכימה לגבי הנפת הדגל. אני חושב שזאת טעות שנעשתה מתוך בורות ופחד. דגל אדום הונף מעל גג הרייכסטאג, שלושה ימים אחרי נפילת ברלין במאי 1945 והפך לדגל סמל של הניצחון על גרמניה הנאצית, זוהי תמונת הניצחון".

גיבור המלחמה ניקולאי גרוביץ.

עוד אומר קפוסטין  כי "יש הרבה מיתוסים שמסתובבים לגבי הצילום הזה, לפי אחת הוורסיות, שלושת האנשים שמשתתפים בהנפת הדגל הזה הם יהודים, כך אמר פרופ' שמחה גולדין-היסטוריון וראש המרכז לחקר התפוצות, אונ' ת"א".

גיבור המלחמה יוסף פייר (מימין).

לסיום אומר קפוסטין: "תחת דגל זה גם נלחמו נגד הפשיסטים, תחת דגל זה שפכו את דמם מיליוני חיילים של צבא האדום מתוכם כחצי מיליון יהודים ותחת דגל זה הושג הניצחון במלחמת עולם השנייה, שבעקבותיו אנחנו חיים היום. חשוב לציין כ הבקשה להניף את הדגל ברחבת העירייה ולא על גג העירייה, איפה שמניפים דגלים אחרים, כמו למשל דגלי הקהילה הלט"בית. אני מבחינתי אמשיך לקדם את היוזמה על מנת לתת כבוד לוטרנים ובני משפחותיהם. אני בטוח, שאם בעיריה הנושא היה חשוב כמו שהוא חשוב לי, היינו ביחד מגיעים לפתרון הולם בעניין אבל לצערי זה לא קרה".

מימין: יבדני ברחמן, לב לוברש וולד קפוסטין.

בתוך כך, בשבוע האחרון ביוזמה של נציגות הרוסית בישראל ובשיתוף עם מרכז התרבות הרוסי, ובשיתוף עם מחזיק תיק הקליטה יבגני ברחמן ביחד אם ממלא מקום יו"ר ועדת הקליטה ולד קפוסטין, חלקו משלוחי אוכל לווטרנים המתגוררים בעיר.

לדבריו של סגן ראש העיר מקסים בביצקי שמתנגד ליוזמה זו: "מעל עיריית ראשון לציון צריך להתנוסס דגל ישראל בלבד ולא דגל של מדינה אחרת שגם כבר לא קיימת עקב פירוקה. הוטרנים לקחו חלק ענקי במלחמה נגד הנאצים וצריך וחשוב לכבד אותם, אך ניתן לעשות זאת בדרכים אחרות. מלבד לסמל הניצחון, תחת הדגל הזה קרו גם דברים לא טובים, סטלין שהרג אנשים רבים. אנחנו מכבדים ומוקירים את הוטרנים אבל לא באמצעות הנפת הדגל".

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *