ד"ר אפי משה, המשנה לראש עיריית ראשל"צ ומחזיק תיק לרישוי וקידום עסקים: עשרת הדברות להתאוששות העסק עקב משבר הקורונה

המשנה לראש העיר ד"ר אפי משה רו"ח ויועץ כלכלי ועסקי בכיר, צילום: פרטי.

מערכת ראשון ניוז:

ד"ר אפי משה, רו"ח ויועץ כלכלי ועסקי בכיר, המשנה לראש עיריית ראשל"צ, פועל מסביב לשעון על מנת להקל ולסייע לעסקים בעיר לשרוד את התקופה הכלכלית הקשה ונותן את עשרת הדברות להתאוששות העסק עקב משבר הקורונה.

תחת משבר הקורונה עסקים רבים נקלעו למשברים פיננסיים, בהם קשיים בתזרימי מזומנים, החזרות צ'יקים ועוד. המשנה לראש העיר, ד"ר אפי משה, רו"ח ויועץ כלכלי ועסקי ומחזיק תיק רישוי וקידום עסקים, שחי את העולם העסקי ויודע ומכיר היטב את הקשיים המלווים את העסקים הקטנים והגדולים כאחד, בא לתת טיפים וקווים מנחים לפעולה עבור בעלי העסקים.

"מתחילת משבר הקורונה ובמיוחד בימים אלו, אני עובר את אחת התקופות הקשות והמאתגרות ביותר בתפקידי הן כמשנה לראש העיר ובמיוחד כמחזיק התיק לרישוי וקידום עסקים" אומר ד"ר אפי משה "זה חודשיים שאני מקבל המון פניות מבעלי עסקים מכל המגזרים ובכל רחבי העיר".

"בתחילת המשבר הקמתי קו חם לעסקים באגף שיתן מענה לכל שאלה באשר למותר ולאסור ולסיוע ממשי לבעלי עסקים לקבל את זכויותיהם המלאות על פי הנחיות הממשלה שהשתנו מעת לעת. העמדנו באתר העירייה את כל האינפורמציה הנדרשת לבעלי העסקים ובכלל זה קורסים והדרכות מקוונות, עדכונים בנושא ארנונה לעסקים וכן דגשים והנחיות בעקבות המצב".

קניון עזריאלי ראשונים – נפתח רק הבוקר (חמישי). צילום: ראשון ניוז.

בנוסף אומר ד"ר משה, על מנת להקל על העסקים בעיר :קיבלנו החלטה על פטור מאגרות כמו אגרת שולחנות וכסאות וביטלנו לחלוטין את כוונתנו לגביית האגרות בגין סגירות חורף כמקובל בכל הערים. בפגישות רבות שערכתי סייעתי לבעלי עסקים למילוי דרישות למענקים ולהלוואות בערבות המדינה".

עוד אומר ד"ר משה כי הוא ערך פגישות זום משותפות לעשרות עסקים ופגש את בעליהן בעירייה בקבוצות קטנות לשם מתן טיפים בדבר צעדים המתבקשים מבחינתם כאלו שיעזרו להם לשרוד את התקופה הקשה ולהציל את עסקם מקריסה.

ד"ר משה פעל במישורים נוספים עבור בעלי העסקים בעיר: "עצרתי את כל ההליכים המשפטיים שתוכננו כנגד עסקים ובעליהם. נתתי הוראה להאריך באופן אוטומטי את רישיונות העסק שפג תוקפם עד לסוף חודש יולי 2020. בעצה אחת עם ראש העירייה רז קינסטליך, החלטנו על פטור מידי מארנונה ל-3 חודשים במקום על הנחה חודשית של 25% לשנה. הפטור ניתן החל מ 1 במרץ ועד 31 במאי. למשלמים ניתנו החזרים רטרואקטיביים".

אם לא די בכך, בימים אלו ד"ר משה עסוק מידי יום בפגישות עם בעלי עסקים כדי לעמוד מקרוב על בעיותיהם ולהביאם בפני הנהלת העירייה וזאת כדי למצוא פתרונות שיקלו על מצבם. "אני מוצף בשיחות טלפון, בהודעות ובמיילים מבעלי עסקים חסרי אונים ואני חש את המצוקה הגדולה הנשמעת מגרונם ואת תחינתם לסיוע שלנו. אני מבטיח שאני עושה ואעשה הכל על מנת להקל עליהם ולסייע להם בכל דרך בחודשים הקרובים. בקרוב וכשיתאפשר אני מתכוון לערוך כנס עסקים גדול וכולי תקווה שעד אז אהיה איש בשורות עבורם".

ד"ר משה פונה באופן ישיר לבעלי העסקים: "אם גם אתם בעלי עסק קטן או בינוני, אתם חווים תקופה קשה של חוסר וודאות עסקית וכלכלית שלא נותנת מנוח. רובכם שבו לעסק וזו הזדמנות בלתי חוזרת לתכנן את הצעדים הנכונים לעסקינו בעתיד ולהתחיל לבצע אותם החל מהיום".

עוד אומר ד"ר משה: "אל תלכו בעקבות אותם בעלי עסקים שחושבים שברגע שחזר להם צ'יק, או ברגע שחלה התדרדרות כספית במצב אז זהו, זה סופו של העסק או החברה שלנו! אתם חייבים לראות את האור בקצה המנהרה. תאמינו בעסק שלכם".

להלן עצותיו של ד"ר אפי משה, כמומחה זה עשרות שנים בתחום הבראת עסקים. "השתדלו ליישם בדקדקנות את הטיפים שאני מביא לכם כאן ועד להצלחה" אומר ד"ר משה:

1. הפעילו את העסק מיידית גם ללא רווח:

לאחרונה אנו שומעים על יותר ויותר עסקים המעדיפים שלא לפתוח את עסקם או לפתוח אותו חלקית, בשל מצב הרוח הכללי במשק המביא לתנועת קונים ירודה. חשיבה שכזו מקורה בטעות קשה. חובה עליכם לפתוח את העסק מיד ולכל שעות הפעילות הרגילות שלו. הרי למרבית העסקים קיימים מלאים ישנים שהם נתקעו איתם בשל הנחיות הממשלה לסגירת עסקם לפני כחודשיים ימים. ההמלצה היא למכור את מרכולתכם במחירי מבצע חסרי תקדים וגם במחירי עלות. הבנק שהוא ספק האשראי שלכם ישמח לראות הפקדות וכספים המתגלגלים בחשבונכם גם אם בפועל אינכם מרוויחים. עצם "גלגול הכספים גם בתקופה קשה זו יתרום לכם ל BDI (דרוג אשראי) חיובי בבנק שישרת אתכם בעתיד.

2. הלוואה בערבות מדינה – הכל תלוי בכם

הלוואה בערבות מדינה היא הכרח בעבור עסקים במשבר ובוודאי בתנאיה הנוכחיים. כל הגורסים שאין בה אלא להכביד יותר על בעלי העסקים הקטנים והבינוניים אינם מבינים על מה הם מדברים. עם זאת, הבעיה המרכזית העומדת בפני כל אלו המגישים את הבקשה היא הענות שלילית של הבנק לבקשתם ובמקרה הטוב יותר מאשר להם הבנק סכום זעום שרחוק מלספק את צרכי העסק בבואו לחלץ את עסקו מקריסה כלכלית. כולם מאשימים את הבנקים אך מניסיוני בהגשת עשרות בקשות שאושרו במלואן אני נאלץ לגולל את האחריות דווקא למגישי הבקשה. אלו בטעות חושבים שככל שהם יתבכיינו בפני הבנק ויסבירו לאיזה מצב נואש הם נקלעו, כך יגברו הסיכויים לקבלת ההלוואה הנדרשת. ההפך הוא הנכון. בבואו לאשר הלוואה מצפה הבנק לראות בפניו בעלים המאמין בעסקו ובטוח בהצלחתו אך לשם כך הוא נדרש לסכום שיגשר, אפילו לפרק זמן קצר, על העדר המזומנים בתקופת הקורונה.

סינמה סיטי נפתח רק היום באופן חלקי, צילום: ראשון ניוז.

3. הלוואות מקרנות הפנסיה הן הזולות ביותר – השתמשו גם בהן

במידה ולא אושרה לכם הלוואה בערבות מדינה או שההלוואה שאושרה אינה מספקת אתכם, פנו למקור ההלוואה הזול ביותר במשק כיום. מקור זה נמצא ממש מתחת לאפכם. אלו הן קרנות הפנסיה לעצמאיים אליהם אתם מפרישים סכומים לא מעטים מדי חודש. עפ"י החוק חויבו עצמאים להפריש כספים לפנסיה החל משנת 2017. מדובר בהלוואות הכי טובות עם התנאים הכי אטרקטיביים. ההלוואות ניתנות כנגד כספי החיסכון שצברתם ומשמשים בטוחה להחזרי ההלוואות. בשל כך הריבית זולה מאד והיא נמוכה מ-2% לשנה. קחו בחשבון שהאוצר אסר על הקרנות לגבות עמלות ודמי טיפול על הלוואות אלו שאינן דורשות ערבים וניתנות לתקופה של 7 שנים.

אם בן/בת הזוג שלכם הם שכירים הרי שבקופותיהן נצברו סכומים גבוהים בהרבה שכן חובת ההפרשה בעבורם החלה בשנת 2008. אם נדרשת לכם הלוואה גבוהה יותר אל תהססו לפנות גם לקרן הפנסיה וקרן ההשתלמות של בן הזוג.

4. עברו גם למכירות מקוונות במדיה בדיגיטלית

אם אתם נמנים על אותם עסקים היכולים למכור את מוצריהם או שירותיהם במדיה הדיגיטלית, זו הזדמנות פז מבחינתכם. זכרו, תוך כ 10 שנים צפוי מרבית המשק לעבור למדיה זו ואם לא תהייה שם – לא תהייה קיים. כל שאתם צריכים לעשות הוא להשקיע כמה אלפי שקלים בבניית האתר. ממשקי הניהול של אתרי המכירות מאד ידידותיים למשתמש וקלים לתפעול. תמורת כמה מאות שקלים בחודש יוכלו חברות רבות במשק שזהו תחום התמחותם להזרים לאתרכם תנועה לא מבוטלת של גולשים המתעניינים במוצריכם. תוך שנה תוכלו להיחשף לכל אוכלוסיית היעד שלכם במדינה ולהגדיל את רווחיכם עד מאד. בעצם אין לכם מה להפסיד. ההזמנה היא אינטרנטית, התשלום נעשה בסליקת כרטיס אשראי באתר והכסף זורם לחשבונכם בבנק. כל שעליכם לדאוג זה לשלוח באמצעות הדואר את ההזמנה ללקוח. חיסכון במקום שדמי השכירות בו מטורפים, חסכון בארנונה, חיסכון בעובדים ובמה לא. אל תתפלאו אם לא ירחק היום בו כמות מכירותיכם באתר תעלה על זו שאתם מוכרים מהעסק הפיזי.

5. התחילו לייבא סחורה בעצמכם

נכון שרכישות מספקים נוחות יותר. אך קחו בחשבון שעלות הסחורה דרך ספקים יקרה ב- 30-50 אחוז מעלות היבוא האישי. גם אם תעסיקו עובד שיטפל רק בתחום היבוא הרי שתוסיפו לרווחים מאותה כמות מכירות כ-20-30 אחוז לפחות. תחום היבוא כיום אינו מסובך כלל כך שכל אחד יכול לבצעו בעצמו ללא כל בעיה. פנו לסיוע במציאת ספקים והליכי היבוא לחברת שילוח בינלאומי ולעמילי מכס. אקט זה יאפשר לכם לצאת במבצעים ולגבור על מתחרים מבלי לפגוע ברווחיות. אל תחששו מהכמות. כיום ניתן לייבא גם כמויות קטנות מכל מוצר ואל תשכחו שבעידן המכירות המקוונות תידרשו לסחורה נוספת שגם אותה תוכלו למכור באתר במחירים שווים לכל כיס.

6. הגדלת קהל הלקוחות והמכירות באמצעות לידים

ישנן לא מעט חברות במשק המתמחות ביצירת מאגרי מידע לעסקים וחברות אודות לקוחות המעוניינים בשירותיהם או במוצריהם. רשומה כזו של לקוח הכוללת את פרטי הלקוח לרבות שם, טלפון אימייל וכו' נקראת – "ליד". את הלידים מיצרים באמצעות פרסום והפצה באינטרנט. מדובר בגישה האקטיבית המומלצת ביותר כיום להגדלת קהל הלקוחות שלכם. כל שעליכם לעשות הוא לפנות לאחת החברות המתמחות בכך אשר ישמחו להעניק לכם ייעוץ ללא כל תמורה. דרכן תוכלו להציע את מוצריכם או שירותיכם למתעניינים בהם וגם לאלו שלאו דווקא התעניינו בהם מלכתחילה. כך תוכלו להפיץ את עסקכם ומוצריכם ישירות לקהל יעד מפולח המתעניין בהם ואשר יגדיל משמעותית את המכירות בעסק. היתרון הגדול: התשלום הוא על בסיס הצלחה בלבד.

7. תכנון ההתנהלות מראש ומעקב תזרים מזומנים

מיותר לציין שאף פעם לא מאוחר מדי לבצע תכנון נכון של העסק לעתיד ובכל עת להיות עם האצבע על הדופק. בעל עסק חייב לדעת בכל זמן נתון מהן ההכנסות וההוצאות הצפויות לעסק, מהן העלויות הקבועות של אחזקת ותחזוקת העסק ומהן העתודות הכלכליות העומדות לרשותו. איך עושים זאת? בחזרתכם מהתקופה הקשה שהשאירה בכולנו צלקות אין לנו לסמוך אלא על עצמנו אתם נדרשים לא רק לבלום את ההתדרדרות הקיימת במצב אלא גם לתכנן את העסק מראש להתייצבות מחדש ולצמיחה עתידית.

הבראת העסק עוברת לא פעם דרך יצירת תשתית חדשה לעסק, תוך כדי התנהלות שקטה בתשתית החדשה, והזרמה של ההתחייבויות בצורה מבוקרת לתשתית הרעועה. ארגונו מחדש של העסק, קביעת מסגרת התקציב שלו, חידוד המסר השיווקי שלו, מעקב אחר תזרים המזומנים שלו ועוד, כל אלו הופכים עסק חבול  לעסק פורח ומרוויח המשלם את התחייבותו הקודמות אבל הפעם תחת פיקוח ובקרה מקצועיים של רואה החשבון.

8. אל תחסכו על העסקתו הזמנית של יועץ כלכלי ועסקי

 ההוצאה החשובה ביותר לעסק ושאסור לוותר עליה, היא תשלום עבור יועץ כלכלי ועסקי בשעת הצורך. זה הזמן לעשות זאת. אל תחששו מההוצאה, היא חובה עבורכם. יועץ עסקי בניגוד אליכם פועל ללא רגשות ומתוך מקצועיות גרידא. הוא רואה ליקויים שאתם אינכם יכולים לראות. לכן יועץ חיצוני יבצע תהליכים קשים אך יעילים לצרכי ניהול פרודוקטיבי של העסק, הוא יודע להתמודד מול הקשיים שנוצרו בעסק, מול בעיות תזרים המזומנים שלו ומול החובות שלו. לאחר שיסתיים תהליך ההבראה והשיקום. תפקידו של היועץ הכלכלי והעסקי הוא להגיע עבורכם להסדרים עם בנקים, עם ספקים ועם נושים אחרים. הוא אמור ללמוד היטב את מצב העסק ובהתאם לבנות תוכנית עסקית מקיפה שתכתיב את פעולותיו. הוא זה שאמור לנהל דו"ח תזרים מזומנים באופן קבוע. דו"ח שכזה יבהיר לכם מהי החשיפה הבנקאית הצפויה בכל שלב ושלב. האינפורמציה הזו דרושה לבנקים לצרכי מינוף וכן  לבעל העסק שידע למתי הוא יכול לתת צ'קים או לשלם לספקים תוך שמירה על המסגרת הבנקאית המאושרת.

עסקים ברחוב הרצל, צילום: ראשון ניוז.

9. התייחסו מיידית וברצינות לתביעות נושים

חשוב – לעולם, אבל לעולם, לא להזניח פניות של נושים, התראות או הודעות על הליכים משפטיים ובמיוחד בתקופת חזרתכם האיטית לשגרה. גם אם קיבלתם מכתב התראה מעו"ד, עדיין יש עם מי לדבר ועדיף לנסות ולהגיע להסכם לפני פניה לערכאות משפטיות, שכן שם יחולו עלויות נוספות, הצמדות וריביות אשר יביאו להגדלת קרן החוב באופן משמעותי.

קבלו ייעוץ משפטי וכלכלי מבעוד מועד. קיבלתם הודעה על תביעה שהוגשה או תיק הוצל"פ שנפתח – בשום אופן לא להזניח. לפעול מיידית, בליווי משפטי מתאים. בחלק מהמקרים דווקא עקב משבר הקורונה, יתכן ואפילו ישנן טענות טובות מדוע לא לשלם חוב מסוים או חלק ממנו – במקרים אלו ליווי משפטי מקצועי הוא הכרחי ויכול להביא לחיסכון אדיר ומחיקת חובות. גם אם עד היום הזנחתם את תיקי הוצל"פ ו/או תביעות שהוגשו נגדכם, עדיין לא מאוחר לנסות ולהגיע להסדרי חוב.

10. התנהלות אל מול הבנקים

זכרו – הבנק מאד רוצה בהצלחתכם על מנת להשאירכם כלקוחותיו הנאמנים. אך לפני הכל השתדלו עד כמה שניתן להימנע מהמחאות חוזרות שכן זה משפיע על דירוג האשראי שלכם בבנק ובחברות האשראי. 10 שיקים חוזרים בשנה עלולים חלילה להוביל אתכם לכדי הגבלת חשבון הבנק כך שלא תוכלו לבצע בו פעולות, לא תוכלו למשוך כספים ואף יבטלו לכם את כרטיסי אשראי וכו'. מצב שכזה הוא לא אל חזור אך הופך את תהליך ההתאוששות להרבה יותר מורכב. מומלץ לגשת לבנק יחד עם תוכנית עסקית שנתית ודו"ח תזרים שנכתבו ע"י מומחה ולתאם עם הבנק ציפיות לצרכי אשראי ו/או הלוואות בהתאם למצבכם. הסבירו לבנק כי אתם מאמינים בעסק ואין בליבכם ספק כי במהרה תשובו לפעילות רגילה. דאגו לעדכן את הבנק בטרם עת אודות חריגה צפויה ו/או הוצאה חריגה הדרושה לכם ואל תעמידו את הבנק בפני הפתעות. שלחו לבנק מדי חודש את תזרים הצ'קים והתשלומים הצפויים לרדת מחשבונכם בחודש הבא. כך יתן בכם הבנק אמון מוגבר ויהיה לו הרבה יותר קל לבוא לקראתכם. הרי אחרי ככלות הכל גם הבנק מבין את שעברתם במשבר הקורונה ותחת יחס הדדי הולם הוא ישמח לסייע לכם. לכשיסתדרו הדברים והעסק יחזור לרווחים וצמיחה בקשו מהבנק להפחית לכם עמלות וריביות ככל שניתן כדי לחסוך בהוצאות המימון.

לסיום מאחל ד"ר משה לכלל בעלי העסקים והשכירים בעיר בהצלחה רבה ובריאות שלימה.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *