
מאת: עו"ד הילה מלמד מומחית בדיני תעבורה
טור משפטי: נהג התחרט וביקש להיבדק בדיקת אלכוהול, השוטר סרב והאשים אותו בנהיגה בשכרות מכוח הסירוב. מה ניתן לעשות במצב כזה?
נהג רכב נעצר במחסום בצומת גדרה לצורך בדיקת אלכוהול. השוטר שעצר אותו ערך לו בדיקה במכשיר הנשיפון והתקבלה תוצאה שמלמדת שבגופו של איציק נמצא אלכוהול, על כן התבקש להיבדק במכשיר ינשוף (מכשיר שעל פיו ניתן להרשיע בעבירה של נהיגת רכב בשכרות, אם מתקבלת תוצאה של אלכוהול מעל המותר). נאמר לנהג שאסור לו לאכול, לשתות, לעשן, לגהק, להקיא ולהכניס דבר לפיו או לאפו. כמו כן, נערכה לנהג בדיקת מאפיינים, עמידה, הליכה בקו ישר והצמדת האצבע לאף.
השוטר ציין כי לאחר שווידא שחלפו 15 דקות מרגע שהנהג נעצר, כנדרש בהנחיות, העביר השוטר את הנהג, למפעיל הינשוף. הנהג הגיע למפעיל הינשוף ועל פי טענת מפעיל הינשוף, הנהג סירב לבצע את הבדיקה, למרות שהוסבר לו מספר פעמים את חשיבות הבדיקה ושמשמעות הסירוב היא הרשעה בעבירה של נהיגת רכב בשכרות.
השוטר ציין בדוח ששמר על קשר עין עם החשוד, החשוד לא אכל ולא שתה וכשסרב להיבדק נמסרה לו הזמנה לדין בגין נהיגת רכב בשכרות, בשל הסירוב. לכאורה הדוח "תפור" על הנהג. על פי סיכום השוטר, העבירה נעברה ואין לנהג דרך להיחלץ מעונש המינימום של שנתיים פסילת רישיון הנהיגה בפועל.
הנהג הגיע למשרדה של עו"ד הילה מלמד וגולל את המקרה בפניה ואת סיפור חייו. מהשיח עם הלקוח הבינה עו"ד מלמד שהנהג למזלו הקליט והסריט את הדו שיח שהתקיים בינו לבין השוטר. על כן החליטה עו"ד מלמד שלא להודות בהקראה של כתב האישום ולהתמודד עם הוכחות.
בסוף פרשת הדרכים, התיק הסתיים בתוצאה של 400 שקלים קנס, ופסילת רישיון הנהיגה על תנאי של חודש למשך שנה והתנאי יחול רק על עבירה אחרת – לא עבירה של נהיגת רכב בשכרות. הכיצד?
עו"ד מלמד צפתה בהקלטה והצילום והסיקה כי עולה שהנהג חזר בו מהסירוב, לאחר שהתייעץ עם חברו העוסק בעו"ד. אך השוטר לא הסכים לאפשר את הבדיקה.
לפי ההקלטה עולה כי דקות ספורות לאחר שהנהג סירב להיבדק בטענה כי הוא חפץ להתייעץ עם עורך הדין, נשמעה אשתו כשהיא אומרת: "אנחנו מעוניינים לעשות עכשיו בדיקת ינשוף, אחרי שהתייעצנו עם עו"ד. ובהמשך אומרת אשתו לשוטרת המעורבת "עורך הדין הסביר לנו את הזכויות שלנו, ומה משמעות הבדיקה, מעולם לא ביצענו בדיקה כזו ,מעולם לא נעצרנו על בעיה כזו, זו פעם ראשונה שאנחנו נתקלים בה. רצינו להבין מה המשמעות של הבדיקה הזו. עורך הדין חזר אלינו והסביר לנו מה משמעות הבדיקה. אמרנו לכם שאנחנו מוכנים לעשות את הבדיקה, למה אתם מסרבים לעשות את הבדיקה?
בין הנהג לשוטר התקיים הדו שיח שהוקלט.
נהג: "הרגע דיברתי עם עורך הדין שלי"
שוטר: "זה כבר לא רלוונטי"
נהג: "למה לא רלוונטי?", אני רוצה לעשות את הבדיקה
שוטר: "לא רלוונטי"
אשתו של הנהג:" למה זה לא רלוונטי?"
השוטר: "נהג פספסת את הרכבת!…"
ובהמשך הנהג: "אבל למה, למה לא נתתם לי מספיק זמן לדבר עם עו"ד אני רוצה עכשיו להיבדק"
השוטר: "זה כמו בלוטו, צ'אנס אחד"
סוף דבר, לא עזרו כל תחנוניו של הנהג ונרשם לו דוח בגין עבירה של סירוב להיבדק. ביום דיון ההוכחות, משהוצגו הראיות שהחזקנו צמוד לחזה עד לאותו הרגע, הסכימה התביעה לדרישותינו, כתב האישום תוקן לעבירה מקלה בהרבה ולא נותר כל זכר לאישום המחמיר בגין הסירוב לבדיקת השכרות, עימו הגיע הנהג למשרד.
התיק כאמור הסתיים בקנס סמלי בלבד בסך 400 ש"ח ופסילה מותנית מינימלית. מסקנה: תמיד תקליטו, תמיד תצלמו, כי אחרת לא תוכלו להפריך את גרסת השוטר.
הערה: אין לראות בכתוב לעי"ל תחליף לייעוץ משפטי מקצועי מכל סוג שהוא.
נקלעתם בבעיה תעבורתית? צרו קשר עם עו"ד הילה מלמד בטלפון: 08-6837575, נייד: 054-5635524, מייל: [email protected].