יום המודעות הבינלאומי למניעת התעללות באזרחים וותיקים: כמות הדיווחים הוכפלה בתקופת הקורונה

ביקור שר הרווחה בראשון לציון, צילום: עידן גרוס.

מערכת ראשון ניוז:

יום המודעות הבינלאומי למניעת התעללות באזרחים וותיקים: כמות הדיווחים הוכפלה בתקופת הקורונה. שר הרווחה, איציק שמולי, ביקר אתמול בראשון לציון ונפגש עם ראש העירייה, רז קינסטליך: "בעיר פועלת מזה עשור יחידה למניעת התעללות באזרחים ותיקים, בשלושת החודשים האחרונים התקבלו 51 דיווחים לעומת 26 דיווחים באותה תקופה אשתקד".

על רקע יום המודעות הבינלאומי להתעללות באזרחים ותיקים שחל אתמול (יום ב'), ביקר הבוקר שר הרווחה איציק שמולי בראשון לציון ונפגש עם ראש העירייה רז קינסטליך במועדון היום ברמת אליהו שחזר לאחרונה לפעילות אחרי משבר הקורונה.

ראש העירייה סיפר כי עם פרוץ המשבר וסגירת מועדוני היום, עובדי מינהל הרווחה קיימו שיחות יזומות עם קשישים המוכרים כעריריים "הבנו כבר אז עד כמה שהם זקוקים לזה ולכן הנחיתי גם היום" אמר קינסטליך והוסיף "עם החזרה המדורגת לשגרה, להמשיך ולקיים שיחות יזומות ולוודא את הצרכים שלהם. אלו הסבים והסבתות שלנו וזו החובה המוסרית שלנו".

שר הרווחה, איציק שמולי, אמר: "ריגש אותי מאוד המפגש עם האזרחים הוותיקים המאושרים כל כך לחזור למרכז היום ועם ניצוץ ענק של התרגשות בעיניים. אחרי חודשים ארוכים שהם היו ספונים בביתם, בבדידות בלתי נסבלת, הצלחנו לפתוח את מרכזי היום עבורם".

עוד אמר שמולי "פתיחתם התאפשרה לאחר מאמץ רב שהוביל משרד הרווחה ובאמצעות תקציב מיוחד שהשגנו על מנת לשמור על בריאות הקשישים בתקופה זו. הגעתי היום לחלק פרחים לאזרחים הוותיקים היקרים שהגיעו למרכז היום בראשון לציון ושמחתי על ההתעקשות שלנו לפתיחתם המחודשת. מרכזי היום הם בגדר אוויר לנשימה עבורם ועלינו לעשות הכל כדי לשמור על בריאותם הפיזית ולא פחות חשוב מכך – הנפשית".

לסיום אמר שמולי "אני מודה לראש העיר רז קינסטליך על שיתוף הפעולה הנהדר. לצד התנופה הפיזית האדירה המתרחשת בעיר, העיר נמצאת גם בתנופה קהילתית ואנושית מדהימה ואנחנו מחויבים לתמוך במאמצים שלכם בתחום. אני מודה גם למוטי עג׳מי, לניסים כהן, לצוות משרדי ולמנהלי מרכזי היום על המסירות, המאמץ וההשקעה".

משבר הקורונה הייתה תקופה לא פשוטה עבור בני הגיל השלישי. עצם היותם בקבוצת סיכון הגבירה את המתחים בבית, החששות, לחץ וכמובן בדידות. ביחידה למניעת התעללות באזרחים ותיקים, הפועלת מזה כעשור תחת מינהל לשילוב חברתי, מוסרים כי בתקופה זו כמות הפניות ליחידה הכפילה את עצמה, מ-26 דיווחים בשלושת החודשים בתקופה המקבילה אשתקד ל-51 דיווחים בשלושת החודשים האחרונים.

"אני לא יכולה להצביע חד משמעי על הסיבה, אבל בהשוואה לתקופה של החודשים האלה בשנים הקודמות זו התמונה" מספרת אלה קומיסרוב, מנהלת היחידה. עוד עולה כי בשנה החולפת הגיעו ליחידה 178 פניות של התעללות באזרחים וותיקים, 70% מתוכם בקרב נשים, 35% בקרב עולים חדשים. כמעט שליש מהמקרים נגעו להזנחה. 15% כללו התעללות פיזית.

התעללות והזנחה בקרב קשישים היא תופעה עולמית. מחקרים מעידים על כך שקשיש אחד מכל חמישה סובל מהזנחה והתעללות (18.4%) ועם זאת המודעות לתופעה נמוכה. חשוב להבין שהתעללות היא לא רק אלימות פיזית. התעללות יכולה להתבטא גם באופן מילולי, נפשי, ניצול כלכלי, הפרת זכויות, פגיעות מיניות והזנחה.

ביקור שר הרווחה בראשון לציון, צילום: עידן גרוס.

מרבית מקרי ההתעללות מתרחשים על ידי מישהו מהסביבה הקרובה, במקרים רבים על ידי בני משפחה. במקרים רבים הקשישים אינם מעוניינים לדווח. 15.2% מהאזרחים הוותיקים שסובלים מהזנחה לא פונים לעזרה מתוך תפיסה שזה "עניין משפחתי פרטי". 11.3% מתוך "אהבת הפוגע".

אזרחים ותיקים רבים אינם פונים משום שאינם רוצים לפגוע בבני משפחתם או לאבד את האדם היחיד המטפל בהם. על כן הסבירות היא שמספרם של הקשישים העוברים התעללות גבוה יותר.  קורבנות ההתעללות הם לרוב בגיל מבוגר, ככל שעולים בגיל וככל שהיכולות התפקודיות והקוגניטיביות פוחתות,  ההסתברות להתעללות גבוהה יותר. יחסי תלות הם קרקע פורייה להתעללות.

מחזיק תיק הרווחה, מוטי עג'מי מ"מ וסגן ראש העירייה, הוסיף: "אני קורא לתושבי העיר – אם אתם עדים לסבלם של אזרחים ותיקים אל תעמדו מהצד, הרימו דגל, ספרו ותעזרו. התעללות באזרחים וותיקים היא תופעה שחייב למגר ולהוקיע. בעיריית ראשון לציון קיימת יחידה האמונה על מניעת התעללות והזנחה באזרחים הוותיקים, המספקת סיוע ומענה במספר דרכים".

 

תושבי ראשון לציון המעוניינים להיות מעודכנים בוואטסאפ בכותרות חדשות ראשון ניוז לחצו על הלינק
https://chat.whatsapp.com/HvZzLk2blli0MxsWHdhEA9

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *