ד"ר הדס הכהן: "בהתאם לקביעת בג"צ, נדרש לשנות את התנהלות ועדות אפיון וזכאות הסל הנקבע על ידי המתי"א"

ד"ר הדס הכהן (יש עתיד), צילום: פייסבוק.

מערכת ראשון ניוז:

ד"ר הדס הכהן: "בהתאם לקביעת בג"צ, נדרש לשנות את התנהלות ועדות אפיון וזכאות הסל הנקבע על ידי המתי"א (מרכז תמיכה ישובי), החל מהיום (יום ב') בבוקר", ד"ר הכהן פנתה הבוקר לכלל הגורמים המקצועים הנוגעים לחינוך המיוחד כאן בעיר, במטרה להתחיל ליישם זאת באופן מיידי. 

בהמשך להחלטת בג"צ מיום חמישי, פנתה הבוקר חברת מועצת העיר ד"ר הדס הכהן (יש עתיד), מחזיקת תיק חינוך מיוחד לראש מנהל החינוך אטי אדר, מנהלת היחידה לחינוך מיוחד לי ויינר ולמפקחת על החינוך המיוחד מלכה בן זקן. בפנייתה, ביקשה הכהן כי החל מהבוקר (יום ב') נדרש לשנות את התנהלות ועדות אפיון וזכאות הסל הנקבע על ידי המתי"א (מרכז תמיכה ישובי), בהתאם להחלטת הבגץ מיום חמישי 7 ביולי ואמש יום ראשון 12 ביולי 2020.

רקע קצר: ביום חמישי האחרון (9.7) ואמש (יום א') דן בג"צ בדבר עתירה שהוגשה על ידי עו"ד אביבית ברקאי אהרונוף, אחראית תחום חינוך בארגון "בזכות – המרכז לזכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות", ועו"ד הרן רייכמן, מנחה בקליניקה למשפט ומדיניות חינוך, הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, עתירה כנגד משרדי החינוך והאוצר בשם עמותות בזכות, אופק לילדינו, איל"ן, אלו"ט, אקדם, אקים ישראל, ביחד, בית איזי שפירא וחברים בנגב.

העותרים טענו כי משרד החינוך, בהתנהלותו בועדות ובקביעת סל האישי של הילד המיוחד פעל בניגוד לחוק החינוך המיוחד, במטרה לצמצם את מספר הזכאים לשירותי חינוך מיוחדים ואת היקף התמיכות הניתנות לתלמידים והכל משיקולים תקציביים.

אתמול ניתן פסק דינו של בג"צ, בו עוגנו השינויים שנגרמו בעקבות העתירה ונקבעו נורמות בעלות חשיבות לטיפול הפרטני של הוועדות. בנוסף, פסקו השופטים שהמשיבים ישאו בהוצאות העותרים בסך 6000 ש"ח על הוצאות המשפט.

לדברי ד"ר הכהן, "אלו הקביעות החשובות שקבע בג"צ, שאני כמחזיקת התיק החינוך המיוחד ביקשתי להפנות את תשומת לב הועדות לפעול לפיהן החל מהיום בבוקר, יום שני 13 ביולי":

  • לוועדות נתונה הסמכות לקבוע רמת תפקוד באופן עצמאי, ובשל כך תושמט ההגבלה הקודמת שהופיעה בהנחיות ולפיה הדבר ייעשה רק במקרים חריגים. בית המשפט אף ציין את הצהרת המדינה לפיה השאלון יעבור בחינה בימים אלו (משרד החינוך הצהיר ששאלון ראמ"ה יקוצר, יוצג להורים ולוועדה, והוועדה תקבל לא רק את הציון הכולל של השאלון, אלא גם את הציון בכל אחד מחמשת התחומים בשאלון).
  • לוועדות שיקול דעת עצמאי לא רק לגבי רמת התפקוד אלא גם לגבי קביעת היקף סל השירותים. בעניין זה הצהיר משרד החינוך כי הוועדות יכולות לקבוע סל אישי מעבר למה שיוצא בפלט של המחשב ולציין זאת כחלק מהסל האישי.
  • ועדות ההשגה יוארכו עד 19.7.20 וכל תלמיד אשר נפגע מכך ששאלון הראמ"ה לא היה בפניו יכול לערער על ההחלטה. הדיון יהיה ללא התחשבות בשאלון הראמ"ה.
  • המדינה התחייבה כי עד סוף חודש ספטמבר ניתן יהיה למסור את שאלון הראמ"ה להורים ולוועדה.
  • משרד החינוך ישלים את עריכת חוזרי המנכ"ל הנדרשים לצורך קביעת אמות מידה לרמות התפקוד ולשעות סיוע עד לחודש ספטמבר 2020.
  • בית המשפט נתן תוקף של פסק דין להצהרת המשרד לפיה לא יהיו מכסות ועל פי העקרון המנחה שלפיו כל תלמיד שנמצא זכאי לשירותי חינוך מיוחדים יקבל את המענה המתאים לו.
גן חינוך מיוחד, אילוסטרציה, צילום: פייסבוק משרד החינוך.

עוד מציינת ד"ר הכהן "מדובר בחוק שמשרד החינוך קידם ואני תקווה שעוול זה יתוקן לטובת ילדי החינוך המיוחד ולטובת מנוחתם ורגיעתם של מי שסבל וקשיים מנת חלקם היומיומית. כמו כן, חשוב לציין כי אין כאן חלילה הלנה על הקורה בעירנו בוועדות. ידוע לי כי היו"ריות עושות עבודת קודש ובאהבה. אחת מהן השתתפה בדיון חשוב שקיימנו לאחרונה בוועדת צרכים מיוחדים וקראה להורים לפנות אליה אישית באם חשים כי הדרגה שנקבעה לא תואמת את תפקוד הילד ועוד בטרם יפנו לועדת השגה. ועל כך תודתי והערכתי לרגישותה".

"עם זאת" אומרת ד"ר הכהן כי "אני מקבלת פניות של הורים שלא ישנים בלילות. לא מבינים מה הסל המגיע לילדם, גם לאחר שפנו לוועדת השגה ורמת התפקוד נמוכה יותר. בפסק דין זה יש קביעות חדשות ויש להביא לידיעתן של היו"ריות לפעול לפיהן".

לסיום אומרת ד"ר הכהן, כי באחריות הגורמים המקצועיים הממונים בעירייה לפנות לחברי הוועדות ולכל הגורמים המעורבים לפעול על פי החלטת בג"צ מאמש. "אני אשמח בהמשך לתת מענה במפגש הדרכה עירוני, לצורך תרגום רמת התפקוד לסל אישי, לאחר שיקבעו אמות מידה שוות ואחידות, כפי שבג"צ הורה למשרד החינוך".

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *