ארז קיטה, מנכ"ל עמותת אור ירוק: "ככל שנטמיע בקרב הילדים את ערכי הבטיחות כבר מגיל הגן נוכל לצמצם את היפגעותם של הילדים בתאונות דרכים בעתיד"
ביום שני , 26 באוקטובר 2020, נהרג דוד אוחיון ז"ל בן תשע, לאחר שנפגע ממשאית באשקלון כאשר רכב על אופניו. יחד עם דוד נהרגו שלושה ילדים מתחת לגיל 14 בתאונות דרכים בשבוע שחלף.
על מנת להתמודד עם מציאות כואבת זו, מפעילה עמותת "אור ירוק", את תכנית זה"ב בגן (זהירות בדרכים בגן), אשר במסגרתה מגיעים מדי שבוע כ-1,500 גמלאים מתנדבי עמותת אור ירוק לגני ילדים ומדריכים כ-50 אלף ילדים בנושאים הקשורים לבטיחות בדרכים. גני הילדים בהם מתנדבים הגמלאים, פרוסים על פני כ-100 יישובים וערים ברחבי הארץ.
התכנית המיוחדת מופעלת על ידי עמותת אור ירוק ותנועת של"מ – החברה למתנ"סים, בשיתוף משרד החינוך והרשויות המקומיות ובסיוע של קרסו מוטורס בע"מ.
במסגרת התכנית, מתנדבים גמלאים מגיעים לפחות פעם אחת בשבוע לגן ילדים הקרוב לביתם. הם משתתפים בפעילות של הגן ובנוסף מעבירים תכנים המתמקדים במסר ״חייבים לשמור על כללי הבטיחות בדרכים״. היקף הפעילות בגנים מגיע לכרבע מיליון שעות פעילות בשנה.
המתנדבים מקבלים אחת לחודש הכשרה וליווי בנושא, עזרים וחומרי פעילות מתאימים. המתנדבים מגיעים לגנים ממלכתיים, ממלכתיים דתיים, גנים של המגזר החרדי, וגנים לחינוך מיוחד, בחברה היהודית והחברה הערבית.
הפעילות כוללת הגברת מודעות בנושאים הקשורים להיפגעות ילדים בתאונות דרכים – אי חגירת חגורות בטיחות, אי חבישת סדקה ברכיבה, משחקי כדור בקרבת הכביש וחצית כביש ללא מבוגר.
גם הקורונה לא עוצרת את המתנדבים
מתנדבי זה"ב בגן נמצאים בקשר עם הגננות והילדים גם בימי הקורונה. הקשר נעשה באמצעות שיחות טלפון, תמונות, סרטונים או דרך הזום. חלק מהמתנדבים מגיעים לשער הגן או עומדים בחצר הגן עם מסיכה תוך שמירה על מרחק – מספרים סיפור, מביאים עבודת יצירה או תולים שלט על גדר הגן.
המתנדבים עוברים אחת לשבוע מפגשי הכשרה והעשרה בזום. בימים אלו מכינים המתנדבים תיבות דואר שיעמדו בפתח הגן דרכם יתקשרו עם הילדים ויעבירו מסרים ודפי פעילות הקשורים בבטיחות בדרכים. במקביל ישלח ניוזלטר שבועי שנקרא – "מכתבים מהחברים מהרמזור" הניוזלטר מכיל סיפור, פעילות יצירה, שירים ועוד, הכול בנושאי בטיחות בדרכים במטרה למנוע את הילד הבא שיפגע.
ארז קיטה, מנכ"ל עמותת אור ירוק: "מדינת ישראל נמצאת במקום הראשון בשיעור הילדים ההרוגים מתאונות דרכים מבין מדינות ה-OECD. אסור לנו כחברה לקבל נתון טראגי כזה. ככל שנטמיע בקרב הילדים את ערכי הבטיחות כבר מגיל הגן נוכל לצמצם את היפגעותם של הילדים בתאונות דרכים בעתיד. משרד התחבורה והבטיחות בדרכים חייב להגביר את הפעילויות בקרב הילדים ובמקביל, ככל שיותר ויותר אזרחים ותיקים ירתמו למשימה נוכל גם אנחנו להגיע לעוד גני ילדים ולעוד ילדים. יחד נציל חיים".
מתנדבי תכנית זה"ב בגן מגיעים לגני הילדים לבושים בווסט זוהר ומצוידים בבובות החברים מהרמזור – נונו, ללה, וראש ראש המייצגים כל אחד צבע מהרמזור. הבובות מזכירות לילדים את כללי הבטיחות בדרכים ובעזרתן ממחישים המתנדבים לילדים את הסכנות שבדרכים ומזכירים להם כיצד יש לנהוג בדרכים. הפעילות מתבצעת באמצעות סיפורים, שירים, משחקים וחוברות עבודה אישיות לכל ילד. המסרים שאותם מביאים המתנדבים בעקביות ובדרך חווייתית, מסייעים להטמעה של דרכי התנהגות נכונה בדרכים. בנוסף, הילדים משמשים כ"שגרירים" לנושא ומעבירים את המסרים להורים ולשאר בני המשפחה.
משחקי בטיחות להטמעת הערכים:
בעמותת אור ירוק זיהו כי ילדים הם אוכלוסייה המצויה בסיכון גבוה למעורבות בתאונות דרכים, כיתת לימוד שלמה נמחקת בתאונות דרכים מדי שנה. העמותה פיתחה לאחרונה משחקי בטיחות מהנים עבור ילדים וערכות הדרכה עשירות עבור אנשי הצוות, כדי להעניק ערך מוסף למשחק – גם הנאה וגם בטיחות בדרכים. תאונות הדרכים הן לא גורל משמים אלא מאבק ארוך וככל שמתחילים לחנך מוקדם יותר את ילדינו כך יתאפשר לנצח את תאונות הדרכים.
מחקר תכנית זה"ב בגן
מחקר מגלה כי הורים שילדיהם עוברים הדרכה שבועית בנושא זהירות בדרכים בגני הילדים, מקפידים יותר על התנהגות בטיחותית של ילדיהם במהלך נסיעה. המחקר שנערך על ידי ד"ר תמי בן בסט, ממכללת סמי שמעון ועמותת "אור ירוק", בדק ומצא כי ישנם הבדלים מובהקים בין קבוצת ההורים שהגן של ילדיהם משתייך לתכנית זה"ב בגן (זהירות בדרכים), אל מול הורים שילדיהם לא משתייכים לתכנית ולא מקבלים פעילות שבועית בנושא זהירות בדרכים.
ניתן לראות מתוצאות המחקר, כי הורים אשר ילדיהם עוברים את הפעילות מקפידים יותר על חבישת קסדה בעת רכיבה על אופניים, ומקפידים יותר על הושבת הילדים במושב בטיחות (בוסטר), לעומת הורים שילדיהם לא עברו את התכנית. עוד עולה מהמחקר, כי הורים שציינו כי מקור המידע העיקרי שלהם בנושא בטיחות בדרכים מגיע מגן הילדים, היו רבים יותר, כאשר ילדיהם השתתפו בתכנית אל מול ילדים שילדיהם לא השתתפו בתכנית.
הבדל מובהק נוסף אשר עולה מהמחקר, מצביע על בולטות נרחבת יותר לנושא זהירות בדרכים בגן, ולמקום הוויזואלי שהוא תופס. מהתצפיות שנערכו עולה כי בגנים בהם מועברת התכנית, נושא הבטיחות בדרכים מוצג לראווה בצורה בולטת בגן, לעומת גני הביקורת שבהם הנושא כלל לא מוצג לראווה בגן.
ההורים אשר ילדיהם משתתפים בתכנית היו שבעי רצון מהידע המועבר לילדים בנושא בטיחות בדרכים, ומהיקף הפעילות, זאת בשונה מהורים לילדים בגנים של עוברים את התכנית, אשר טענו כי הנושא אינו זוכה לתשומת לב מספיקה בגן, והביעו את אי שביעות רצונם מהיקף הפעילויות המועברות בנושא במהלך השנה.
המחקר נערך בשמונה גני ילדים בבת ים ובחולון, באמצעות שאלונים להורים – ארבעה גנים שמשתתפים בתכנית וארבעה גנים שלא משתתפים בתכנית. המדגם בניסוי המרכזי של המחקר כלל 135 הורים, 76 שהילדים שלהם מקבלים הדרכה ו-59 הורים שילדיהם לא מקבלים הדרכה.