נזהרים מסכנה בוערת: המשרד להגנת הסביבה יוצא במהלך להגברת מודעות הציבור להשפעות הבריאותיות והסביבתיות של שימוש בקמין עץ ביתי; השרה גמליאל: "העדיפו צורות חימום אחרות, למען בריאותכם בתוך הבית ולמען בריאות השכנים והסביבה"

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל: "יש לכם קמין עץ? הוא עלול להיות סכנה בוערת! אנו מבצעים הסברה ממוקדת לציבור כדי להגביר את המודעות לסכנות הטמונות לבריאות האדם ולסביבה, ולעודד העדפה של צורות חימום אחרות. חשיפה לזיהום אוויר משרפת עץ עלולה לפגוע בשוהים מחוץ לבית אבל גם בתוכו, ובמיוחד באוכלוסיות בסיכון כגון נשים בהיריון, תינוקות ובני 65 ומעלה. אנחנו קוראים לרשויות המקומיות לטפל במפגעים, לפעול להסרתם לפי הצורך ונסייע להן בתהליך הוצאת צווי עזר עירוניים"

עם בוא החורף, הציבור הרחב מחמם את הבתים באמצעים שונים, שחלקם עלולים להוות סכנה ממשית לבריאות ולסביבה. על כן, המשרד להגנת הסביבה יוצא במהלך הסברה לציבור, להגברת המודעות להשפעות הבריאותיות והסביבתיות של תנורי עץ ביתיים ושימוש לקוי בהם. מטרת פעילות ההסברה היא להדגיש כי תנורי חימום ביתי המוסקים בעץ הם המזהמים ביותר מבין אפשרויות החימום הביתי, וכן לספק מידע שיוביל לצמצום ההשפעות השליליות.

המשרד להגנת הסביבה מתווה את המסגרת המקצועית ופועל בשיתוף פעולה עם השלטון המקומי, לרבות בצוות משותף שהוקם לקידום הנושא, על מנת לטייב את הכלים העומדים לרשות הרשויות המקומיות לשם ביצוע פיקוח ואכיפה.

בשל אופי המפגע ולאור הכלים האפשריים למניעת מפגע מסוג זה, הגורם המרכזי האחראי לאכיפה הוא השלטון המקומי. לרשות המקומית הוקנו סמכויות למניעת מפגעים ובכלל זה – הסמכות למסור הודעה הדורשת סילוק מפגע, כולל הוראות להסרתו. חלק מהרשויות המקומיות אכן אימצו סמכויות אכיפה אלו, ואף הרחיבו והחמירו אותן, בהתאם לצורך ולאיזונים הנדרשים.

הקמפיין, שיעלה בפריסה נרחבת באתרי אינטרנט שונים ובמדיה החברתית בעברית ובערבית, ידגיש כי חימום הבית באמצעות מזגן הוא האמצעי הסביבתי המועדף מבחינת זיהום האוויר, וכי חימום הבית בתנור-עץ בצורה שגויה עלול לגרום לפליטה של חלקיקים נשימים ותרכובות אורגניות, שהם בעלי פוטנציאל זיהום גבוה ועלולים לסכן את האדם והסביבה.

קמין המוסק בעץ הוא אמצעי חימום הנמצא בעיקר בבתים פרטיים, בשל יכולת החימום שלו ובשל האסתטיות ותחושת הביתיות שהוא משרה. עם זאת, מתרחשת בו שרפה של חומרים דליקים ולכן נפלטים ממנו לאוויר חומרים מזהמים שעלולים לפגוע בבריאות.

חשיפה לפליטות משרפת עץ מהווה סיכון לבריאות האדם, ועלולה להחמיר מחלות כלי דם ריאתיות וקרדיולוגיות. הסיכון עולה בעיקר בקרב אוכלוסיות רגישות, כמו: נשים בהריון, תינוקות, ילדים, אנשים מבוגרים (מגיל 65 ומעלה), חולים במחלות קרדיו-וסקולריות ונשימתיות.

קמין עץ עלול לייצר לא רק זיהום אוויר מחוץ לבית אלא גם זיהום אוויר תוך מבני: בעלי תנורי הסקה אינם מודעים להיווצרות זיהום אוויר בחלל הבית משריפת עץ בתנורי ההסקה. מצב זה מתרחש כאשר עורמים את העץ ופותחים את דלת התנור, וכן במקרים שבהם התנור אינו אטום דיו.

יצוין, כי גם תנורי הסקה המבוססים על עץ נחלקים לסוגים שונים: אח מבערת, תנור פח לא תקני, תנור תקני ותנור פלטס. תנור החימום המזהם ביותר הוא אח מבערת, ומנגד – ההסקה בעץ באמצעות תנור פלטס היא הכי פחות מזהמת. תנורים סגורים לשרפת עצים מייצרים הרבה פחות עשן מאח מבערת.

המשרד להגנת הסביבה רואה חשיבות רבה בהפחתת פליטת הזיהום וצמצום המפגע הנגרם מהפעלת תנורי הסקה מזהמים, לרבות תנורים המוסקים בעץ. פעילות המשרד מתמקדת בהסדרה בשלב התכנון ובהעלאת המודעות הציבורית לנזקים הבריאותיים והסביבתיים כתוצאה מהסקה בעץ.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *