מה זה חרדה, ומדוע היא מתעוררת? אלו שאלות ששואלים את עצמם מטפלים, פסיכולוגים ופסיכיאטרים ברחבי העולם, וכמובן אותם מאות מיליוני אנשים שחווים חרדות בחיי היום יום. בעידן בו אנו חיים התקפי החרדה הפכו לדבר נפוץ, כמעט פופולארי, כאשר נדמה שכולם כבר חוו לפחות התקף אחד, אם לא יותר. העובדה שמדבור בתופעה כה נפוצה הוביל למחקרים רבים, תיאוריות רבות, וטיפולים רבים. טיפול בחרדות קשות בימינו נחשב נפוץ עד מאוד, ואם אתם סובלים מחרדות קשות, דעו לכם שיש איך לעזור לכם.
חרדה היא מצב נפשי, מנטאלי ורגשי כאחד, שילוב של רגשות עזים של פחד על רקע מחשבה כי משהו רע הולך לקרות. בהתקף חרדה אין זה כלל משנה מה מתרחש במציאות. התקפים אלו יכולים להתעורר גם כשאין שום סימן למשהו רע שהולך להתרחש, ובמציאות הכול שקט ורגוע. מי שסובל מחרדות יעיד כי ההתקף יכול להתעורר על רקע מחשבה על משהו מהחיים שלו או שלה, או על מחשבה דמיונית לגמרי, ללא כל הקשר למציאות החיים.
מה הטיפול בחרדות קשות?
ובכן, בחרדות קשות מטפלים בשילוב של מגוון כלים. הסיבה היא כמובן ששורש הבעיה טבוע בכמה מקומות בו זמנית – בקוגניציה, ברגשות, ובהרגלי החשיבה של האדם, ולעיתים אף עם רקע פיסיולוגי מסוים. טיפול בחרדות קשות יכול להתבסס על שילוב של מספר דיסציפלינות, לדוגמא:
- פסיכולוגיה קוגניטיבית התנהגותית (CBT) – שילוב של שיטות שבבסיסן הרעיון כי אנו, או יותר נכון המצב הפתולוגי שלנו, מונע מתגובות אסוציאטיביות אוטומטיות, בעצם טריגרים שמפעילים את ההתקפים גם כאשר קשה לזהות כל סיבה הנראית לעין.
- פסיכותרפיה – שוב שילוב של גישות טיפול, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, פסיכיאטריה, טיפול באומנות, והכול בהתאם למטופל, לאופי שלו, ולהתבטאות החרדה.
- פסיכיאטריה – השימוש בתרופות בהתאמה אישית ומינוף הטכנולוגיה של מדע הרפואה המודרני בכדי לתת תמיכה כימית לפציינט ובכך להקל עליו בתהליך הריפוי התקפי החרדה והקשיים הנפשיים שלו.
- מיומנויות חברתיות – לעיתים קרובות עד מאוד הטריגרים להתקפי החרדה מקורם בסיטואציות חברתיות (לא רק בחרדה חברתית). כחלק מהטיפול בחרדות קשות ניתן ומן הראוי לשלב טיפול ברכישת מיומנויות חברתיות התואמות את המטופל, בכדי שהאחרון יכיר וידע טוב יותר כיצד להתנהל, וכך יחשו ביטחון מוגבר במפגש עם החיים, עם אנשים אחרים.
החשיבות של שילוב הטיפולים
כל אחת משיטות הטיפול הנ"ל היא שיטה מעולה בפני עצמה. לכל אחת מהן יתרונות אדירים, ומטופלים רבים ברחי העולם מקבלים טיפולים באחת מהשיטות בלבד, מבלי לשלבן יחד. ובכל זאת, ובעיקר בכל הנוגע לטיפול בחרדות קשות, ההמלצה הגורפת הינה שילוב של שיטות טיפול אלו.
הסיבה העיקרית היא ההצלחה הגדולה הרבה יותר. שילוב של שיטות אלו יאפשר לכם לקבל מטריה מגוננת מלאה, והחלמה מהירה ועמוקה יותר. טיפול בחרדות קשות דורש הצפה, מפגש מחדש, לימוד עצמי, ורכישת מיומנויות פנימיות לניהול החיים בצורה תקינה ונעימה, ולכן מומלץ להיעזר בכל השיטות גם יחד.