עולם הרפואה מציע אינספור טיפולים ואינספור בדיקות. פריצות דרך מדעיות בענפי הרפואה השונים יוצרים שוק חדש של בדיקות כמעט מדי שנה, לרוב במצבים ספציפיים, אך לעיתים גם לציבור הרחב. בדיקות דם הן בדיקות סופר נפוצות, שעם השנים מגוון הדברים שניתן לאבחן דרכן הלך וגדל.
כיום ישנם מדדים למאות מצבים רפואיים, מדדים שניתן לזהות ברכיבים בדם תחת עין המיקרוסקופ במעבדה. לפני, כרפואה מונעת, תוך כדי, לאבחון מצב קיים, ובדיעבד, בכדי להבין מה קרה כדי להכין אותנו לעתיד לבוא, בדיקות הדם משרתות את הציבור הרחב לאורכה ולרוחבה של מערכת הבריאות.
במאמר זה נצא למסע קצר אך מעניין בעולם בדיקות הדם, כדי להבין קצת יותר על התחום המרתק הזה, ללמוד דבר או שניים, ולהעשיר את הידע שלנו בנושא.
בדיקות דם שגרתיות
כולנו עשינו בדיקות דם שגרתיות, וסביר להניח שיותר מפעם אחת בחיים. בדיקות אלו סורקות את המדדים הבסיסיים שיכולים להצביע על תופעות שונות בגוף, ולאפשר אבחנה מוקדמת. חלק מהמדדים הנפוצים ביותר בבדיקות השגרתיות הינם:
- כדוריות דם לבנות (WBC) – בדיקה זו בוחנת את נוכחותם של תאים ייחודיים אלו של מערכת החיסון שלנו. בזיהוי של נוכחות מוגברת של תאי דם לבנים ניתן להסיק כי מערכת החיסון מופעלת מסיבה זו או אחרת. הבדיקות הללו יכולות לאפשר גם זיהוי של סיבת ההפעלה, שכן סוגים שונים של תאי דם לבנים פועלים במצבים שונים.
- כדוריות דם אדומות (RBC) – תפקידן של כדוריות הדם האדומות הוא העברת החמצן לתאים וסילוק דו תחמוצת הפחמן שנפלט מהנשימה התאית החוצה מן הגוף ע"י שינועו אל הריאות, משם ננשוף אותו החוצה. ערכים נמוכים יכולים להצביע על מחסור מסוים, אנמיה, ואילו ערכים גבוהים עלולים להצביע על מחלות שונות.
- B12 – הוויטמין הפופולארי של העשור האחרון, שהגיע לכותרות על-רקע הדיון החם אודות אכילת בשר או צמחונות. מחסור בוויטמין B12 עלול להוביל למגוון רחב של בעיות, מאנמיה, דרך תופעות פסיכיאטריות, ועד לפגיעה בעובר בהיריון (בעיקר הפלות ופגיעה בתעלה העצבית)
מדדים ספציפיים בבדיקות הדם
מעבר לבדיקות כמו ספירת דם ובדיקות כלליות הרי שישנן בדיקות דם מאוד ספציפיות. דוגמא לכך היא בדיקת דם המזהה נוכחות גבוהה של טרופונין (TROPONIN). בדיקה זו נערכת באופן תדיר כיום, בעיקר אך לא רק בחדרי המיון. הטרופונין בנוי משלושה חלבונים שעובדים בתקשורת ישירה עם הלב, ומבקרים את תפקודו. כשיש חשד להתקף לב יבצעו בדיקה מהירה לחיפוש אחר נוכחות הטרופונין בדם, שכן הוא יכול להעיד על מצב זה, אפילו שבועיים לאחר ההתקף.
לא רק מחלות, לעיתים נבצע בדיקות דם גם בשביל דברים טובים. בדיקות דם מתבצעות גם לצורך תמיכה בניסיון להיכנס להיריון. דוגמא לכך היא ביצוע פרופיל הורמונלי ובדיקות לחיפוש אחר הורמונים מסוימים אשר מעידים על התקדמות הביוץ, מה שמאפשר דיוק רב יותר בתזמון ניסיון הכניסה להיריון.