מהן בעיות הליכה, אילו בעיות הליכה קיימות, כיצד מטפלים ובוחרים רופא מטפל?
כל התשובות לשאלות הבוערות במאמר הבא
בעיות הליכה
בעיות הליכה מהוות את עיקר נחלה של האוכלוסייה הבוגרת כאשר הסטטיסטיקות מראות כי ככל שהגיל מתקדם, גם שכיחות הופעתן של בעיות אלה, עולה. בעיות הליכה בקרב האוכלוסייה הבוגרת נובעות מגורמים פיזיולוגיים וקוגניטיביים: מחלות וצמצום תהליכי חשיבה. לדוגמה, שברים, דלקות פרקים, אירוע מוחי, דמנציה, מחלות לב, כלי דם ועוד.
הליכה תקנית תלויה בגורמים רבים כמו: כוח השרירים, גמישותם של המפרקים, עיבוד מידע ראייתי ושמיעתי, יציבות, שיווי משקל, סיבולת לב ריאה ואף תפקודי מוח תקינים. חשוב לזכור כי ככל שאנו מתבגרים, יכולות החשיב שלנו אינן זהות ליכולות החשיבה שהיו לנו בגילאים הצעירים. בגיל המבוגר, מצטמצם נפח המוח ותהליכי חשיבה נעשים איטיים יותר: יכולת למידה, קשב וריכוז, אומדן טווח מרחק, זמן העיבוד של אינפורמציה חדשה ומהירות זמן תגובה.
אלו בעיות הליכה קיימות?
-הליכה בקצב איטי ואף הימנעות מהליכה כתוצאה מפחד ליפול
-הססנות בהליכה לאור הזדקנותו של המוח
-הליכה עם רגליים מפושקות או הליכה עם רגליים צמודות מדי כתוצאה ממחלות שונות של מערכת העצבים
-הליכה פרקינסונית: תנועות הליכה קפואות יחד עם הליכה מתוך דשדוש. הליכה פרקינסונית נוספת היא הליכה עם נטייה קדימה.
כיצד נטפל בבעיות הליכה?
בבעיות הליכה ניתן לטפל על ידי מגוון סוגי טיפול, וביניהם:
טיפול תרופתי
-תרופות לחיזוק מידת הקשב והריכוז כמן ריטלין וסוגים נוספים
-תרופות נוגדות דיכאון וחרדה בכדי להוביל לשיפור הרצון לבצע את פעולת ההליכה, איכות ההליכה ומידת הביטחון.
-תרופות לשיפור תהליכי החשיבה
טיפול פיזיקאלי
הטיפול הפיזיקאלי כמו טיפול באמצעות תרגילי פיזיותרפיה פועל למען חיזוק כוחם של השרירים, מידת היציבות ושווי המשקל, טווח התנועה ואף מסייע להתאים למטופל עזרי הליכה כהליכון, מקל ועוד.
-שיפור מהירות ההליכה, צורתה ובטיחותה על ידי טיפול גירוי מקצב שמיעתי. זהו מכשיר חיצוני המספק מקצב בעת הליכה וכך מוביל לשיפורה בשלושת הממדים.
-טיפול מעניין נוסף הוא טיפול באמצעות משקפי מציאות מדומה. המטופל חובש משקפי מציאות מדומה המשקפים לו מציאות הליכה במקום הכולל מכשולים עימם הוא לומד להתמודד וכך ההליכה האמיתית, נעשית קלה ואיכותית הרבה יותר, הן בפן הרגשי, פעולת ההליכה אינה נתפסת כגורם מאיים כל כך, וכן בפן הפיזי עם הופעתו של מכשול, המטופל כבר ידע כבר איך להתמודד עימו
בחירת רופא מטפל
בעיות הליכה מהוות נושא מורכב, ובפרט כאשר הינו כולל את הפן הרגשי. חשוב לבחור רופא מטפל שאינו רק מקצועי ומיומן, אלא מודע לקשיים שנים העלולים להופיע בעת הטיפול, כן גם קשיים רגשיים או פחדים שונים מהתהליך, והתמודדות נאותה עימם. ד"ר דניאל וייס למשל, הוא פודיאטור מומחה לכף הרגל המומחה בשלל תחומים ובניהם: שיקום בעיות הליכה בקרב מאות מטופלים מרוצים. אז למה אתם מחכים?