כל מה שאתם צריכים לדעת על בדק בית

לקראת רכישה של דירה, ובמספר תרחישים נוספים, מומלץ לבצע בדק בית מקצועי. הכוונה לביקורת מבנים, במסגרתה נבחן הבניין מבחינה הנדסית ובתחומים שונים, על מנת לוודא שאין שום ליקויי בנייה שמסכנים את בטיחות הדיירים או פוגעים בדירה בצורה אחרת.

תמונה:pixabay

בדק בית מתבצע על ידי חברה ייעודית או שמאי מקרקעין מומחה. אם בחרתם באופציה הראשונה והתגלו ליקויים חמורים, מומלץ בכל זאת לערב בתהליך גם שמאי, בשביל להעריך את מידת ושווי הנזק בצורה מדויקת ולהחליט כיצד לטפל בו.

מהו בדק בית?

את מרבית ליקויי הבנייה לא ניתן, או קשה מאוד, לזהות בעצמכם. לכן, אתם צריכים עיניים מקצועיות שיבחנו את המבנה לעומק ויבדקו אם הכל כשורה.

בדק בית מתרחש בתוך נכס המגורים, ובמסגרתו נבחנים פרמטרים רבים, במטרה לקבוע האם המבנה ראוי למגורים. בסיום הביקורת, החברה או השמאי מנסחים דו"ח מפורט עם כל הממצאים והמסקנות. שימו לב: לדו"ח זה תוקף משפטי.

בין השאר, ביקורת מבנים בוחנת את הפרמטרים הבאים:

חשמל – ליקוי במערכת החשמל לא רק שיכול לפגום באיכות החיים בדירה, אלא לסכן מאוד את הדיירים בה ובדירות השכנות בבניין. לוחות, מעגלים וחיבורים תקולים עלולים לגרום לשריפות, ולכן יש חשיבות עצומה לבחינה מעמיקה של המערכת על ידי מהנדס חשמל.

צנרת – גם בעיות בצנרת עלולות להיות מסוכנות, בשל הצטברויות של עובש וחיידקים. יתרה מזו, צנרת תקולה יכולה לגרום להוצאות כבדות, בעיקר אם לא מגלים את הבעיות בשלב מוקדם. עד לפני כמה שנים, בדיקת הצינורות הייתה כרוכה בחפירות ודרשה זמן רב, אך כיום באמצעות טכנולוגיה מתקדמת ניתן לזהות סתימות, דליפות ועצמים זרים בצינורות, בתהליך פשוט ומהיר.

איטום – אתם בוודאי לא רוצים להיכנס לדירה חדשה במהלך הקיץ, במחשבה שהכל בסדר, רק כדי לגלות עם הגעת הגשמים שהיא ממש לא אטומה היטב לכניסת מים. בבדק בית, בוחנים את האיטום בקירות, בחלונות וכו', על מנת לוודא שהתרחיש הזה לא יתממש.

רעשים – הרבה רעש ואקוסטיקה לא מספיק טובה, הם דברים שפוגעים בחיי הדיירים וגם בערך הנכס. לכן, כדאי לבצע בדיקה מקיפה ולבחון גורמים שעשויים להרעיש כמו מזגנים, מעליות (מחוץ לדירה) וכו'.

מתי כדאי לבצע בדק בית?

אלה התרחישים בהם בדק בית יכול לסייע לכם:

לפני רכישת דירה

אם אתם רוכשים דירה יד שניה, כנראה שאנחנו לא צריכים להדגיש בפניכם כמה חשוב לוודא שמה שאתם רואים זה אכן מה שתקבלו, ושהמחיר המבוקש אכן הגיוני. בעיקר בדירות ישנות, כנראה שהבלאי הצטבר, ואתם לא יכולים לדעת כיצד תוחזקו המערכות והתשתיות. בדק בית יאפשר לכם לגלות ליקויים ולהחליט האם העסקה כדאית עבורכם, ואם כן – אולי לקזז כמה שקלים ממחיר הרכישה.

אם אתם רוכשים דירה חדשה מקבלן, יכול להיות שאתם חושבים שבדק בית הוא מיותר עבורכם. ובכן, תחשבו שוב. למרות שאתם למעשה מתכוונים לעבור לדירה חדשה לגמרי, בהחלט יכול להיות שיתגלו בה ליקויי בנייה כאלה ואחרים.

מסיבות שונות (בדרך כלל כלכליות), קבלנים לא תמיד דואגים לבנייה הכי איכותית ואפילו תקנית. כדאי לגלות בשלב כמה שיותר מוקדם אם משהו לא כשורה, כדי שתוכלו להגיב בהתאם.

על מנת לקבל טופס 4

למעשה, אתם יכולים (ואולי גם צריכים) לבצע בדק בית כבר בשלב הבנייה של הדירה החדשה. הבדיקה תאפשר לכם לבדוק האם התהליך מתקדם כמו שצריך, וגם לאתר ליקוי בנייה שעשויים למנוע מכם לקבל טופס 4 – טופס שמאשר אכלוס של דירה חדשה. אם לא תתקנו את הליקויים במהירות, הכניסה שלכם לדירה יכולה להתעכב באופן משמעותי.

במהלך ובסיום שיפוץ או במקרה הצורך

אלה תרחישים הרבה פחות נפוצים, אבל עדיין שווים כמה מילים:

בשיפוצים מסוימים, עלולים להיווצר ליקויי בנייה, אז לפעמים כדאי לבדוק שהתוצאה הסופית עולה בקנה אחד עם התכנון.

אם עולה חשד להיווצרות ליקוי בנייה, מסיבה כלשהי, בזמן שאתם מתרחשים בדירה – מומלץ לעשות בדק בית בשביל שתוכלו לישון בשקט.

לסיכום

אל תטמנו את הראש בחול. כדי למנוע מכם הפתעות לא נעימות, תבצעו בדק בית לפני שאתם נכנסים לדירה חדשה או בכל מצב בו אתם חוששים מליקויי בנייה פוטנציאליים או קיימים.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *