ורטיגו הוא מצב רגיש מאוד אשר יכול לגרום לשיבוש משמעותי של חיי היום יום עבור אלו שסובלים מכך. לרוב התופעה המרכזית של הורטיגו היא סחרחורות, אך מעבר לכך, הורטיגו יכול לגרום גם לבחילות והקאות, חוסר איזון ובעיות בשיווי המשקל ועוד, ולכן חשוב קודם כל, לפני שבוחנים את התרופות השונות, להבין מה המקור לבעיה.
ורטיגו הוא סימפטום, זה לא הבעיה עצמה. הבעיה עצמה יכולה להיות קשורה למוח, האוזן הפנימית, מערכת העצבים, מחלות שונות, זיהומים או אפילו בעיות פסיכיאטריות שונות. ברגע שיודעים לזהות את המקור של הבעיה, ניתן להתאים את הטיפול הנכון והמתאים, בין אם זהו טיפול תרופתי ובין אם בשיטות טיפול אחרות.
טיפול תרופתי לסחרחורות וורטיגו
כיום ניתן למצוא מגוון תרופות שונות אשר יכולות לסייע במצב. תרופה לסחרחורת יכולה להפחית את התחושה של הסחרחורת, לסייע במיתון התחושות של הבחילות וההקאות ואפילו לסייע בשליטה על החרדות המגיעות יחד עם התקפי הורטיגו. יחד עם זאת, כפי שכבר כתבנו מעלה, לא מדובר בטיפול בבעיה, אלא בתסמינים, ולכן בדרך כלל הטיפול על ידי תרופה לסחרחורת מגיע כנלווה לאבחון מקור הבעיה וטיפול בבעיה המרכזית הגורמת להופעת הורטיגו.
בין התרופות הנפוצות ביותר בטיפול במצבים כאלו, ניתן למצוא:
- בנזודיאזפינים – תרופות אשר עובדות על מערכת העצבים המרכזית ומדכאות את התגובות הוסטיבולריות. הדיכוי של התגובות הללו מאפשר למנוע את הסחרחורות, או להפחית את העצמה שלהן והוא יכול להפיג את החרדות של המטופל בטווח הקצר. יחד עם זאת, מדובר בקבוצה של תרופות ממשפחת תרופות שיכולות לגרום להתמכרות ולכן אלו תרופות בהן ניתן לעשות שימוש לטווח קצר בלבד ולא לטווח הארוך.
- בטהיסטין – תרופות אשר עוזרות להגביר את אספקת הדם לאוזן הפנימית, ובמינונים גבוהים מדובר בחומר שיכול לסייע מאוד לסובלים מסחרחורות וורטיגו. חשוב להדגיש, תרופות המבוססות על בטהיסטין לא מתאימות לחולי אסטמה או בעיות של כיב קיבה.
- סינריזין – חומר אשר מוביל להפחתת הזיהוי העצבי של קולטני האוזן הפנימית והוא מסייע בהפחתה של אי ההתאמה החושית אשר מובילה לסחרחורות והורטיגו. במקרים חריפים של סחרחורות חמורות זה יכול לסייע מאוד וגם להקל על הקאות. גם הטיפול הזה לא מתאים לזמן ממושך אלא לטווח קצר בלבד.
- Dimenhydrinate – תרופה יעילה במיוחד אשר מסייעת לשליטה בבחילות ובהקאות המגיעות עם הורטיגו (והיא יעילה מאוד גם לסובלים ממחלת הנסיעה). שימו לב, בעת שימוש בתקופה הזו אסור לנהוג, והיא לא מתאימה לאנשים אשר סובלים מבעיות בשתן או גלאוקומה.
אלו בעיקר התרופות הנפוצות ביותר לטיפול בסחרחורות, אך היום יש עוד אופציות טיפול רבות וחשוב מאוד לקבל תרופה לסחרחורת בהתאמה אישית, בהתייעצות עם רופא ובמעקב אחר המינון ומשך זמן הטיפול על מנת לקבל תועלת מהתרופה, ולא נזק.