הבחינה הפסיכומטרי מורכבת משאלות מילוליות, כמותיות וכמובן פרק האנגלית. בתוך כל אחד מהפרקים, שאלות מגוונות על נושאים שונים. אחד מסוגי השאלות הנחשבים למבלבלים ומתעים במיוחד, הוא אנלוגיות שמצליחות לתפוס לא מעט מועמדים לא מוכנים. הבעיה היא שמדובר בלא פחות משש שאלות, כלומר זהו נושא מכריע מבחינת ניקוד.
במבט ראשון נראה שמדובר בשאלות פשוטות, הרי בסך הכל יש למצוא את ההקשר, האנלוגיה שבין המילים. אלא שבפועל, מתגלה הצורך בתרגול רב, הבנה של השפה העברית וביטחון עצמי. במאמר זה, נלמד גם אתכם כיצד לצלוח את השאלות הללו בקלות.
הכל על תרגול אנלוגיות
ידוע כי הפסיכומטרי אינו בוחן רק ידע, אלא גם מיומנויות. כלומר, לימוד רב וחזרה על החומר לא יספיקו כדי להכין אתכם כראוי למבחן, ולוודא שתוכלו לעמוד בהצלחה בפני כל שאלה. על אחת כמה וכמה, כשמדובר על אנלוגיות חשוב לזכור כי אין סוף להקשרים המיוחדים שניתן ליצור ולהפתעות בכל שאלה מחדש. לעתים מדובר בדקויות קטנות, הקשר לא ברור, לבט או חוסר בטחון.
אז מה אפשר לעשות?
- לתרגל המון – יש פער עצום בין אדם שחזר בסך הכל על 50 שאלות ועל מי שפתר 200 שאלות. ככל שתפתרו יותר כך תבינו יותר מתי שאלה חוזרת על עצמה, תוכלו לזהות צמדי מילים שהופיעו במבחנים מהעבר ועוד. כך, לא רק שתרוויחו נקודות אלא תחסכו זמן יקר. אלמנט קריטי מאין כמוהו בבחינה הפסיכומטרית.
- מאגר שאלות – יש המון מקורות מהם ניתן להשיג את התרגילים. הבעיה היא למצוא מאגר איכותי, כזה שלא רק מציע צמדי מילים אלא גם מציג מסיחים שונים, רמות קושי ועוד. בנוסף, מומלץ שלא להיצמד לשאלות שהופיעו במבחנים קודמים שכן כך, לא ניתן יהיה להפתיע אתכם בשלב הסימולציות אליו תרצו להגיע כמה שיותר מוכנים מבחינת תנאי אמת.
- תרגול מדויק – חשוב לזכור שלא תמיד תרגול של שעות ארוכות, הוא גם יעיל. בהתחלה ייתכן שיהיה עליכם לבצע מעט ניסויים כדי להבין בדיוק איך הכי מדויק לכם ללמוד. ייתכן שבעוד שאחרים מצליחים להתרכז טוב יותר בשעות הבוקר במשך 8 שעות רציפות 3 פעמים בשבוע, לכם יהיה נכון יותר לחלק את הלמידה לפרקי זמן קצרים של בין שעה לשעתיים, חמישה ימים בשבוע. בנוסף, חשוב לא רק ללמוד ולשקוד אלא גם להפיק לקחים ולבדוק האם באמת הבנתם מה למדתם. ככל שתדעו לבקר את עצמכם, כך תוכלו להימנע מטעויות אנלוגיות כמותיות או באנגלית.
ועוד כמה טיפים
וזה לא הכל! כדי לפתור שאלות אנלוגיות בהצלחה יש לשקוד היטב על אוצר המילים לבחינה, להבין את משמעות המילים והביטויים בכל שאלה ואם אפשר, לנסות דרכי פתרון שונות. שלילה, חיפוש קשרים בצמדי מילים אחרים ועוד. השתמשו בארגז הכלים כולו וכך יהיה לכם קל וברור הרבה יותר.