להתגבר על פחד במה – אסטרטגיות לעמוד גבוה מול קהל

פחד במה הוא אחד הפחדים הנפוצים ביותר. מצד שני, יותר ויותר אנשים נדרשים לעמוד מול קהל במסגרת העבודה שלהם. כניעה לפחד והימנעות מהתייצבות מול מספר כזה או אחר של אנשים לא מאפשרת את מיצוי היכולות, וחבל. כדי להתמודד עם הקושי מומלץ לאמץ אסטרטגיות שונות להתייצבות מול קהל בלי חשש, וכאן בעמוד תמצאו מידע רלוונטי.

שינוי אמונות

לכל אחד ואחת מאיתנו מערך אמונות, חלקן מודעות וחלקן לא. המערך הזה מנהל אותנו בכל רגע ורגע בחיים. חלק לא מבוטל מהאמונות האלה מגביל אותנו. למשל, "אני תמיד מתבלבל כשאני מדבר מול אנשים" מונעת מאיש מקצוע מומחה בתחומו להעביר הרצאה או אפילו "רק" פרזנטציה.

לאמונות מגבילות יש תפקיד חשוב, והוא למנוע מאיתנו כאב וסיכונים (כמו למשל לגלוג מצד קהל). יחד עם זאת במקרים רבים אין להן אחיזה במציאות: הם נוצרו אצלנו עקב אירוע שנחווה כטראומה בגיל צעיר (למשל ילד שעמד ליד הלוח ואחד הילדים בכיתה צחק עליו), או עברו אלינו מההורים. השנים חולפות, העולם משתנה, אנחנו משתנים – אבל האמונות נשארות ואנחנו מאמינים שזו עובדה ("אני תמיד מתבלבל כשאני מדבר מול אנשים", גם כשהיו מקרים אחרים). הסיבה לכך היא שתת המודע משקיע מאמצים רבים כדי לקבע את האמונות, מתוך אמונה שהן חיוניות להישרדות שלנו.

הדרך האפקטיבית היותר לשנות את מערך האמונות היא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT). גם באמצעות NLP ניתן לאתר ולנטרל אמונות מגבילות.

דמיון מודרך

דרך פעולה נוספת שמאפשרת להתגבר על פחד במה היא דמיון מודרך. נסו לדמיין את עצמכם מעבירים הרצאה וזוכים למחמאות רבות, תוך כדי האירוע ואחריו. לאדם עם פחד קהל בדרך כלל קשה לדמיין זאת, אבל אם מתרגלים את הדמיון המודרך שוב ושוב, בסופו של דבר החיווט במוח משתנה, והמחשבות השליליות פשוט נעלמות.

להתמקד בתוכן ולא בכם או בקהל

עוד אסטרטגיה שכדאי לאמץ לקראת עמידה (או ישיבה) מול קהל היא שינוי המיקוד: באופן טבעי אנחנו תופשים את עצמנו כמרכז האירוע, ולכן מרגישים שאנחנו עומדים למבחן. כשמשנים את המיקוד, ומעמידים במרכז את התוכן שנעביר, ואנחנו עצמנו הופכים לכלי בלבד – הפחד נחלש ואפילו מתפוגג לגמרי.

קורס ייעודי

לאדם שנדרש להתמודד עם פחד הבמה לעיתים קרובות, וכשברור שהתגברות על הפחד חיונית לקריירה מספקת באמת, מומלצת האופציה של קורס ייעודי. קורס עמידה מול קהל מקנה כלים פרקטיים לבניית הרצאה/פרזנטציה ולהעברה אפקטיבית של תכנים מכל הסוגים. בנוסף לומדים בקורס כזה – למשל קורס עמידה מול קהל של מכללת יוזמות – איך להיות סטוריטלר, איך ליצור קשר עם סוגים שונים של קהלים, איך להתמודד עם לחץ אם נוצר כזה למרות המיומנויות החדשות, איך לפתח שפת גוף נכונה (וכמובן לתרגל אותה), איך למנף אינטונציות ליצירת עניין, איך לייצר רגעים בלתי נשכחים אצל האנשים מולם עומדים, ועוד.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *