ערב השנה האזרחית: ירידה חדה באכיפת נהיגה בשכרות
לקראת סיום השנה האזרחית 2023, חושפת עמותת אור ירוק נתונים מדאיגים: ירידה משמעותית של 18% במספר הדוחות שניתנו לנהגים שיכורים בשנה החולפת. הנתונים מתפרסמים בעיתוי רגיש במיוחד, ערב ליל הסילבסטר, שבו צפויה עלייה בנהיגה תחת השפעת אלכוהול.
על פי נתוני משטרת ישראל שהגיעו לידי העמותה, בשנת 2023 נרשמו 4,716 דוחות בלבד בגין נהיגה תחת השפעת אלכוהול וסמים, לעומת 5,746 דוחות בשנת 2022. הנתונים מצביעים על מגמה מדאיגה: בשלוש השנים האחרונות נרשמו בסך הכל 14,821 דוחות, המשקפים ממוצע של כ-14 דוחות ביום בלבד.
תל אביב-יפו מובילה את רשימת הערים במספר הדוחות לנהגים שיכורים, עם 2,646 דוחות בחמש השנים האחרונות (2019-2023). אחריה ניצבת באר שבע עם 1,867 דוחות, חיפה עם 1,444 דוחות, וירושלים עם 1,349 דוחות.
ראשון לציון מדורגת במקום החמישי ברשימת הערים עם 1,045 דוחות בחמש השנים האחרונות. למרות היותה העיר הרביעית בגודלה בישראל, מספר הדוחות בה נמוך משמעותית בהשוואה לערים המובילות. הנתון מעלה שאלות לגבי היקף האכיפה בעיר, במיוחד לאור העובדה שראשון לציון ידועה כעיר תוססת עם מתחמי בילוי רבים ותנועה ערה בשעות הלילה.
"נהיגה בשכרות היא אחת מעבירות התנועה הקשות והחמורות ביותר", מתריע עו"ד יניב יעקב, מנכ"ל עמותת אור ירוק. "אדם ששותה אלכוהול ועולה על ההגה אוחז בכלי רכב כבד שיכול בקלות להפוך לכלי הרג. האלכוהול פוגע בכל כישורי הנהיגה וביכולת לשלוט ברכב ולקרוא את מפת הסכנות."
יעקב מדגיש כי המחסור החמור בשוטרים ובניידות פוגע משמעותית במאבק בתאונות הדרכים. "כאשר נהגים לא רואים משטרה, הם מרשים לעצמם לצפצף על החוק ולסכן את החיים של כולנו", הוא מסביר. "במשרד לביטחון לאומי חייבים לחזק את משטרת התנועה ולהוסיף שוטרים וניידות כדי להגביר את ההרתעה והאכיפה, בעיקר בסביבת מקומות בילוי."
לקראת חגיגות השנה האזרחית החדשה, מדגיש יעקב כי מיקוד האכיפה בערב זה הוא אמנם מבורך, אך לא מספיק. "אכיפה כזו חייבת להתקיים לאורך כל השנה", הוא קובע. "רק כאשר נהגים יבינו שאם הם שותים אלכוהול ועולים על ההגה הם יתפסו ויענשו בחומרה, הם יחשבו פעמיים לפני שיסכנו את החיים של כולנו."