טעון שיפור: חולון ותל אביב עקפו את ראשון לציון במדד החופש העירוני

מדד החופש, תנועת ישראל חופשית

מערכת ראשון ניוז:

מדד החופש העירוני של תנועת ישראל חופשית דורשת לעמוד על הפערים בין ערי ישראל בכל הנוגע לפלורליזם וחופש במרחב הציבורי. המדד בחן את מידת החופש המאגדות 24 הערים הגדולות בארץ בפריסה ארצית וחשף את כוחם ומידת השפעתם של ראשי ערים ונבחרי הציבור, כמו גם את מידת האכיפה או אי האכיפה של חופש זה ברמה המוניציפלית. במסגרת המדד נבדקו סוגיות מרכזיות, בהן יש להנהגה המוניציפלית יכולת להשפיע, לקחת אחריות ולעצב את חיי התושבים.

המדד מתפרסם זו השנה השנייה. הנתונים הכלליים על אודות הערים במחקר, כגון מספר התושבים היהודים והרכב המועצות, מסתמכים על פרסומי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, משרד הפנים ואתרים ממשלתיים שונים. לא אחת, כמו בנתונים על נוהל עריכת אירועים בהפרדה מגדרית, הפנינו לרשויות שאלות יזומות מכוח חוק חופש המידע. המדד נערך בפיקוח אקדמי של פרופ' עמית שכטר, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב והסקר המקדים לטובת הרכב הניקוד נעשה על ידי ד"ר חגי אלקיים-שלם, סוקר ופסיכולוג פוליטי.

לינק לאתר המדד: https://madad.israelhofsheet.org.il/years/2019

המדד בדק האם ועד כמה פועלות העיריות נגד הדרת נשים, כמה כסף מקצה העירייה למועצה הדתית ולשירותי הדת מתוך התקציב העירוני, איזו עירייה מאפשרת רחצה נפרדת בבריכה העירונית ועוד מתמרצת את זה בהנחה משמעותית, האם אגף החינוך העירוני מפקח על כניסת עמותות דתיות לבתי הספר, מאיזו עיר ניתן לצאת בשבת רק באמצעות מונית ספיישל או רכב פרטי ועוד.

ראשון לציון נשארה במקום השישי, יחד עם חיפה ומאחורי ערים כמו חולון, הרצליה, רמת גן, מודיעין ותל אביב.

לדבריו של אורי קיידר, מנכ"ל תנועת ישראל חופשית: "עיריית ראשון לציון אמנם ממוקמת במקום גבוה יחסית במדד, אך לצערנו העירייה עדין לא הצטרפה לפרויקט התחבורה הציבורית בשבת שיזמה תל אביב על אף דרישה ציבורית. מהלך שכזה יכול לממש את הפוטנציאל של העיר להיות עיר חופשית באמת, כפי שאפשר לראות מיחסה לקהילה הגאה ובשירותי הקבורה האזרחית שהיא מציעה לתושביה".

מנכ״ל ישראל חופשית אורי קידר, צילום: גיא גלעד

עוד אומר קידר: "עיריית ראשון לציון באופן מצער הצהירה כי היא אינה מפקחת על כניסת עמותות דתיות למוסדות חינוך וזאת מפני שהפיקוח לטענתם נמצא באחריות משרד החינוך. כמו כן לעיריית ראשון לציון אין נוהל שאוסר או מגביל הפרדה מגדרית באירועים שהיא עורכת. התמיכה לאירועים בעירייה אינה מותנית או משתנה או תלויה בקיומה של הפרדה זו. זאת ועוד לנושא הפרדה מגדרית בבריכות העירוניות, לדוגמה בבריכה העירונית ברמת אליהו ניתנת הנחה בגובה של 50% לנכנסים בזמן רחצה בהפרדה."

לסיום אומר קידר: "מדד החופש העירוני לשנת 2019 מוכיח לנו את מה שכולנו כבר מרגישים- לראשי הערים יש השפעה דרמטית על סוגיות רבות ומגוונות מעולם הדת והמדינה, חלקם בוחרים לקחת את העמדה המנהיגותית ולהוביל שינוי, וחלקם כנראה יצטרכו לקבל ניעור מהתושבים בעירם כדי להבין שמה שהיה הוא לא מה שיהיה. נגמרה התקופה שבה נבחרי ציבור ברמה המקומית יכולים להסתתר מאחורי אמירות נבובות על חוסר יכולת להנהיג את העיר בגלל ממשלה כזו או אחרת שלא מאפשרת להם, ולשמחתנו גם הציבור הישראלי רואה ומגיב לשינויים האלו כל יום. בישראל בשנת 2019 אי אפשר להיות מנהיג מקומי משמעותי בלי לעסוק בסוגיות האלו, ואני מקווה שעד השנה הבאה נראה עוד שיפור משמעותי כמו שראינו השנה בתחבורה הציבורית בשבת. מנהיגים שלא יתאימו את עצמם לרוח התקופה יודחו בעתיד הנראה לעין מתפקידם על ידי הציבור שהפסיק להסתפק בסטטוס קוו עבש ולא מעודכן שפועל לרעתנו."

בעיריית ראשון לציון סרבו להגיב.

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *