
מאת: רות רובינשטיין
בהמשך לאישור התקנות למתן הנחה לעסקים מארנונה שהוביל שר הפנים, אריה דרעי, המורות על מתן פטור מארנונה למשך שלושה חודשים או לחילופין מתן הנחה בגובה 25% עד לסוף שנת 2020, הודיע אתמול ראש העיר רז קינסטליך כי הוא פועל ליישום הפטור מארנונה לבעלי עסקים למשך שלושה חודשים באופן מיידי.
כידוע, משבר הקורונה הוביל את מרבית העסקים ברחבי הארץ לידי משברים כלכליים לא פשוטים ואף לידי קריסה כלכלית. לדבריו של ולד קפוסטין, פעיל ציבור וחבר בוועדה לפיתוח עסקי וקידום עסקים בעיר, אמר קפוסטין לחדשות ראשון ניוז: "אני מברך את רז קינטליך שמאמץ את תקנות והנחיות משרד הפנים אשר באות להקל ולסייע לעסקים בתקופה כה קשה במשק".

"יחד עם זאת" אומר קפוסטין "ניתן ועל ראש העיר לפעול במישורים נוספים, שבהם בעלי העסקים יוכלו לקבל ולו במעט עוד מרווח נשימה, שכה חשוב עבורם בעת הזו והכוונה למתן הנחות משמעותיות באגרות השילוט היקרות ואף לביטול של חלק מהן, כמו למשל אגרת השילוט המרכזי, שבתקופה זו ונוכח המשבר הפיננסי הקשה שעוברים בעלי העסקים, צריך לבוא לקראתם".

עלויות אגרת השילוט, כפי שמפורסמות באתר העירייה מחולקות על פי סוג השלט וגודלו. כך למשל שלט צמוד לבית העסק, לרבות שלט העוסק בפרטי אתר בנייה כאמור בסעיף 90 לחוק העזר, יעלה 267.71 ש"ח לכל מ"ר או חלק ממנו לשנה. עלות שלט חוצות המפורסם במקום פרטי לרבות שלט חוצות באתר בנייה כאמור בסעיף 91 לחוק העזר, למעט שלט חוצות אלקטרוני ולמעט שלט מתחלף, עלותו תהייה 754.46 ש"ח לכל מ"ר או חלק ממנו לשנה. עלות שלט חוצות אלקטרוני או שלט מתחלף המפורסמים במקום פרטי או ציבורי, עלותו 1216.87 ש"ח לכל מ"ר או חלק ממנו לשנה. ושלט חוצות המפורסם במקום ציבורי יעלה 116.82 ש"ח לכל מ"ר או חלק ממנו לשנה.

כאמור כל שלט המוצב על ידי בעל עסק, מחויב באגרת שילוט, למעט שלט בודד ששטחו קטן מ-0.1 מ"ר, כשהאגרה מחושבת באופן שנתי בהתאם לגודל השלט, לרבות מסגרת השלט וכן פאות השלט, עליהן מופיע פרסום. גודל השלט מחושב כמלבן ששטחו מכפלת האורך המקסימלי של השלט ברוחב המקסימלי שלו. שובר לתשלום האגרה נשלח בתחילת כל שנה קלנדרית או לאחר הצבתו אם נעשה במהלך השנה, לתשלום תוך 30 ימים, בעוד שבעלי עסקים שלא שילמו במועד, ייאלצו לשאת בחיובי ריבית והצמדה.

קפוסטין פנה בהקשר זה לחבר מועצת העיר, איציק אבשלומוב, מחזיק תיק ויו"ר ועדת פיתוח עסקי וקידום עסקים בעיר עוד בתחילת שנת 2020. בפנייתו ציין כי ב-1 לינואר 2020, נכנס לתוקפו חוק עזר חדש של עיריית ירושלים שמבטל לחלוטין את האגרה עבור שילוט מרכזי של בתי העסק בעיר ובנוסף לכך גם מקל בשאר החיובים עבור פרסום כזה או אחר של בתי העסק.
עוד צוין בפנייה לאבשלומוב כי: "מאות עסקים בראשון ויתרו על השלט המרכזי שלהם בגלל גובה התשלום (אלפי שקלים בשנה) או מחקו את הפרטים המזהים או הורידו אותו לגמרי".

כמו כן, צויין בפניה ש"בכל שנה נסגרים מאות עסקים קטנים ובינוניים בעיר גם עקב הקניונים הסמוכים (עזריאלי, רוטשילד וכדומה) גם עקב ריבוי הגזרות כמו מיסוי גבוהה: ארנונה, מים, חשמל וגם כל הקשור לאגרות השילוט, גם חיצוני גם פנים. ידוע שהעסקים הם החלק הניכר בהכנסות של העירייה ועלינו לעשות כמיטב יכולתנו על מנת לתמוך בהם ובמידה כזאת או אחרת להקל במה שניתן. מתוך כך מבקש ממך לקחת דוגמה מעיריית ירושלים ולפעול לביטול אגרת שילוט מרכזי גם בראשון לציון, אגרה שבעיני אינה מוצדקת שביטולה ללא ספק במידה מסוימת תהקל על ההישרדות היום יומית של בעלי העסקים בעיר".
אבשלומוב אמר לחדשות ראשון ניוז: "העלתי הצעה עוד בקדנציה הקודמת ביחד עם מאיר עקיבא לבטל את אגרת השילוט בשלטים הקטנים. היום מחייבים אגרה על כל דבר וראשית צריכים לראות מה מרכיב ההכנסה של העירייה על גביית אגרה זו, כמה זה הוסיף לקופת העירייה ולבדוק את ההפרשים של החיובים. אם מדובר בהפרשים מינוריים אז יתכן ויהיה ניתן לפעול בעניין לטובת העסקים".
אבשלומוב הוסיף כי הוא ער היטב למצוקת בעלי העסקים וכי הוא פנה במכתב לראש העיר רז קיסנטליך, המשנה לראש העיר ומחזיק תיק רישוי עסקים ד"ר אפי משה ומנכ"ל העירייה דודי גיל בבקשה לבטל ו/או להפחית של אגרת השילוט לבעלי עסקים.
במכתב פניייתו לקינסטליך, ציין אבשלומוב כי "מצב זה יכול לעזור לבעלי העסקים ולהוריד מהם עליות מיותרות". אבשלומוב לקינסטליך "להזכירך רוב בתי העסקים אכן סגורים בזמן הזה, ובשורה טובה כזו יכולה להקל ואף לעלות חיוך על פניהם" וסיים בבקשה להעלות את הצעתו לסדר באופן בחוף במועצת העירייה.
מהעירייה לא נמסרה תגובה עד לרגע פרסום הכתבה.